EUROPSKO RUKOMETNO PRVENSTVO U Bernu naša reprezentacija igra prvu utakmicu, protiv Portugala

Hrvatska - Portugal: Červarov strah od premijere

Lino Červar i Slavko Goluža
import
26.01.2006.
u 00:21

Hrvatski rukometaši jučer rano ujutro otputovali su u Švicarsku gdje danas počinje Europsko prvenstvo. Prvi suparnici bit će im Portugalci, a utakmica se igra u 17 sati u Bernu.

- Uvijek me nekako strah te prve utakmice. Kad se samo sjetim Svjetskog prvenstva u Portugalu i onog poraza od Argentine. A današnja utakmica nam je toliko važna da s tom pobjedom osiguravamo drugi krug u Sankt Gallenu - rekao je Lino Červar, izbornik reprezentacije. Portugalci su odigrali mnogo pripremnih utakmica uoči prvenstva, ali nisu nijednom pobijedili.

Portugalci su sve izgubili
- Sve utakmice igrali su kao gosti, a jedino su sa Švicarskom igrali neodlučeno. Gledali smo videosnimke njihovih utakmica protiv Francuza. U odnosu na prijašnje godine, prilično su promijenili momčad. Sada imaju i visinu, pa uz obranu 5-1 mogu igrati i obranu 6-0. Imaju tog visokog kružnog napadača Da Silvu, višeg od dva metra - istaknuo je Červar.

Najbolji portugalski igrači igraju u jakoj španjolskoj ligi. Jedan od najboljih je Ricardo Andorinho, lijevo krilo, koji igra zajedno s Balićem u Portlandu. Najopasniji šuter je Eduardo Coelho koji igra u Algecirasu.

Najjača postava
Lino Červar, usprkos svim teškoćama na pripremama, Potugalu će suprotstaviti najjaču postavu.

- Još se nisam odlučio hoću li igrati s dvojicom kružnih napadača ili s jednim. Ustvari, jedino je dvojbeno tko će igrati na desnom krilu. Mislim da će početi Horvat, premda me Džomba uvjerava da može i želi igrati od početka. No, utakmica protiv Portugala ne bi smjela biti neizvjesna do samog završetka, pa je moguće da ću neke igrače i odmarati. Upozorit ću igrače na to da Portugal nikako ne smijemo podcijeniti - rekao je Červar.

Kakav rasplet u skupini očekuje naš izbornik? - Bilo bi logično da u drugi krug uđu Rusija, Norveška i Hrvatska. Bilo bi idealno kada bismo prenijeli sva četiri boda u drugi krug, gdje će nas, po mome mišljenju, čekati Srbija i Crna Gora, Danska i Mađarska - istaknuo je Červar.

U Bernu ćemo s tribina imati veliku podršku naših navijača. I to onih koji žive u Švicarskoj, ali i iz Hrvatske također dolaze velike navijačke skupine.


Portugalci najbolji u Hrvatskoj

Prvo europsko prvenstvo održano je u Portugalu 1994. godine. Kao domaćini, Portugalci su u svojoj skupini izgubili svih pet utakmica, a u susretu za 11. mjesto bolji od njih bili su Rumunji. Za sljedeća dva europska prvenstva, 1996 i 1998. godine, nisu se uspjeli kvalificirati. U kvalifikacijama za EP 1998. godine naša reprezentacija ih je izbacila. Prvo je Hrvatska izgubila u Bragi (19:18), ali je u odlučujućoj utakmici pobijedila u Rijeci (28:25). Potom dolazi najbolje razdoblje Portugalaca. Na Europsko prvenstvo u Hrvatskoj 2000. godine došli su nakon što su bili prvi u kvalifikacijama, pored Gruzije, Slovačke i Letonije. Na EP-u su pobijedili Sloveniju (28:27) i Island (28:25), a onda su nanizali poraze (Švedska, Rusija, Danska), da bi u susretu za sedmo mjesto pobijedili Norvešku (30:27). Na EP-u u Švedskoj 2002. godine u skupini su pobijedili Izrael (26:15), ali su izgubili uvjerljivo od Danske (20:27) i Rusije (19:28). Na posljednji EP, u Sloveniju, došli su pobijedivši u kvalifikacijama Norvešku. U skupini su na EP-u izgubili od Danske (36:32) i Španjolske (33:27), a s Hrvatskom su igrali neodlučeno (32:32).


Pravilo EHF-a o dodatnim igračima

Prvi će se put na europskim prvenstvima primijeniti novo pravilo Europskoga rukometnog saveza (EHF) o mogućnosti dovođenja dodatnih igrača. Tako će naš izbornik Lino Červar moći nakon prvog kruga pozvati bilo kojeg igrača s popisa od njih 24 koji je prije nekoliko mjeseci prijavljen EHF-u. Nakon prvog kruga, bude li potrebe, Červar može pozvati najviše dvojicu novih igrača, a za polufinale i finale još po jednoga. (dm)Europsko prvenstvo prenosit će čak 35 TV postaja. Zanimljivo je da će finalna utakmica biti prenošena i u Argentini i Brazilu. Što donosi dobar plasman na Europskom prvenstvu? Prve tri reprezentacije će izravno na Svjetsko prvenstvo koje će se 2007. godine održati u Njemačkoj, a prvih pet će izravno na EP koji će se 2008. godine održati u Norveškoj. (dm)

Želite prijaviti greške?