Ne širite paniku

Azijski tigrasti komarac pojavio se u predgrađu Osijeka

tigrasti komarac
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
09.09.2015.
u 11:36

S tigrastim se komarcima javnost pobliže upoznala kada se pojavila groznica zapadnog Nila, koja je u Srbiji odnijela i živote

Azijski tigrasti komarci, prijenosnici čak 22 vrste bolesti, pojavili su se nadomak Osijeka, u prigradskom naselju Brijest. Struka je potvrdila njihovo postojanje, no ističu kako nema mjesta panici. S tigrastim se komarcima javnost pobliže upoznala kada se pojavila groznica zapadnog Nila, koja je u Srbiji odnijela i živote.

– Bolest se s čovjeka na čovjeka prenosi samo ako tigrasti komarac ubode zaraženu osobu pa onda zdravu – pojasnio je prof. dr. sc. Enrih Merdić s Odjela za biologiju Sveučilišta u Osijeku. Opasni su, ali i izrazito otporni, kako na sušu, tako i na temperature do minus deset stupnjeva ispod ništice. Pojavili su se prije i u Zagrebu, Čepinu kod Osijeka te ne jadranskoj obali.

>> Zaštitite se od komaraca jer tigrasti su prijenosnici virusa Zapadni Nil

Ključne riječi

Komentara 3

HR
hrxxx111
14:15 09.09.2015.

tigrasti su vec godinama ovdje.

LA
LANA555
14:14 09.09.2015.

Bas je ruzan moja cerkica a i ja bi skakali po krevetu od straha.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije