Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ministar u Županji

Ivan Vrdoljak: Donijet ćemo posebni zakon o obnovi poplavljenih područja

Ivan Vrdoljak
Foto: Matija Topolovec/Pixsell
09.06.2014.
u 15:36

Govoreći o aktivnostima na terenu, rekao je i da na poplavljenim područjima sve veće probleme uzrokuje činjenica da mnogi vlasnici obiteljskih kuća nisu nazočni u selu, a bez čije nazočnosti nije moguće obaviti deratizaciju i dezinsekciju objekata.

– Ministarstvo će donijeti poseban zakon na osnovu kojega će se provesti obnova područja stradalih u poplavama. Moramo imati poseban zakon za to. Siguran sam da će ministrica Anka Mrak Taritaš odraditi veliki posao i da ćemo u rekordnom roku obnoviti te kuće i pokazati da smo država koja funkcionira. Već je započelo potpisivanje ugovora sa projektantima i izvođačima radova na obnovi. Donošenjem posebnog zakona obnova postradalih kuća i drugih objekata će se ubrzati jer se neće gubiti vrijeme u javnim nabavama i žalbama – rekao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak koji je danas nazočio sastanku Stožera za zaštitu i spašavanje poslije kojega se uputio i u obilazak poplavljenih područja.

Dezinsekcija objekata

Govoreći o aktivnostima na terenu rekao je i da na poplavljenim područjima sve veće probleme uzrokuje činjenica da mnogi vlasnici obiteljskih kuća nisu nazočni u selu, a bez čije nazočnosti nije moguće obaviti deratizaciju i dezinsekciju objekata.

Iskoristio je priliku te pozvao vlasnike objekata da se dogovore s ekipama stožera kada će biti u svojim kućama kako bi se mogle provesti propisane aktivnosti na terenu. Planirano je i da tijekom obilaska terena Vrdoljak sudjeluje i na operativnom sastanku stožera HEP-a u Pogonu Županja. U planu je i obilazak radne ekipe Elektre Vinkovci koji rade na osposobljavanju i puštanju pod napon pojedinih dionica dalekovoda, niskonaponske mreže i kućnih priključaka na stradalim područjima.

Otpis mrežarine

Vrdoljak je poslije obilaska poplavljenih područja najavio da će Hrvatska elektroprivreda (HEP) otpisati mrežarinu i energiju svim kupcima sa stradalih područja županjske Posavine za mjesece svibanj i lipanj. Isto tako dogovoreno je i da će HEP istim domaćinstvima donirati i ispitivanje instalacija i nužni popravak dok će ostali kapitalni popravi, kako je rekao Vrdoljak, uslijediti s obnovom kuća. 

– Ima 300-tinjak kupaca koji nisu na opskrbi HEP-a i hoće li ostali kolege to učiniti, ne znamo, ali znamo da HEP sa svojim ekipama prvi izađe na teren, prvi vrati napon i prvi pokaže solidarnost. To je vrijednost nacionalne kompanije i nacionalnih interesa – rekao je Vrdoljak, dodajući da je na poplavljenim područjima iz sustava električne mreže bilo iskopčano 3550 objekata. Do sada je struju dobilo 600-tinjak isključenih domaćinstava. U isto vrijeme radilo se i na popravcima na terenu. Tako je od 44 trafostanice, koje su morale biti isključene, dvadesetak vraćeno u pogon, obnovljeno je 36 kilometara srednjonaponske mreže. Za obnoviti je preostalo osamnaest kilometara te mreže.  Ministar je istakao da je na terenu desetak HEP-ovih ekipa koje će svima onima kojima mogu struju odmah biti ukopčana.

>> 'Vrlo je vjerojatno da će se poplave ponoviti' 

>> Poplavljenima oprema vrijedna više od 100.000 kn

Komentara 10

DE
denis12345
13:02 09.06.2014.

I obavezno osnujte komisiju.

DU
Deleted user
13:27 09.06.2014.

Treba donijet i zakon protiv suše, požara, potresa i drugih nepogoda. I to preventivno. U zakonu treba pisat da takvi događaji nisu dozvoljeni i da će ih se nastrože sankcionirat.

CE
cenzura
13:49 09.06.2014.

Fakat mi nije jasan mentalni sklop ovih naših političara!!?? Umjesto da se prime posla, angažiraju građevinci koji su ionako bez posla, angažiraju nezaposleni ovi likovi iz vlade sad planiraju donest još jedan zakon. Kad gospodo??? Još jučer? Na drugi treći dan poplave??? Ili??? Nakon dva-tri čitanja u saboru, nakon jalove rasprave i naravno nakon ljetne stanke!!!! Pa nebuju se naši uvaženi političari sad bavili još i sa Slavonijom, imaju oni dosta problema u svojim partijama!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije