Traže smjenu Matića

Ivan Zvonimir Čičak: HHO nudi medijaciju između branitelja i Vlade

Čičak
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/8
12.11.2014.
u 13:17

Đuro Glogoški, predsjednik udruge invalida 1. skupine Domovinskog rata dodao je kako sumnja da se branitelji ispred Ministarstva prisluškuju

Na konferenciji za novinare branitelja i Hrvatskog helsinškog odbora održanog ispred Ministarstva branitelja u Savskoj ulici, Ivan Zvonimir Čičak u ime HHO osudio je izjave ministra Matića i dio medijskog izvještavanja o lažnim invalidima, napomenuvši kako smatra da su prava branitelja u Hrvatskoj ugrožena.

- Hrvatski helsinški odbor smatra da se branitelji, invalidi i oni radno aktivni, sustavno marginaliziraju i da im se sustavno uskraćuju stečena prava. Odbor je stava da se prava invalida iz redova pobunjenih Srba, građana Republike Hrvatske, ne mogu izjednačavati s pravima branitelja jer se time dovodi u pitanje obrambeni karakter rata, kao i činjenicu da se radilo o agresiji na Hrvatsku.  Prava invalida iz te kategorije moraju se rješavati u sklopu redovite zdravstvene zaštite na koju imaju pravo svi građani Hrvatske.- izjavio je Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik HHO-a te dodao kako je Odbor prihvatio biti moderator u pregovorima branitelja i vlade nakon Dana Vukovara koji bi se održali u prostorima HHO-a. 

Glogoški: Sumnjamo da nas prisluškuju

Đuro Glogoški, predsjednik udruge invalida 1. skupine Domovinskog rata dodao je kako sumnja da se branitelji ispred Ministarstva prisluškuju, no nije mogao napomenut po čijoj komandi je do prisluškivanja došlo, te radi li se to zbog skorog Dana sjećanja na Vukovar.

- Pozivamo sve koji ne mogu taj dan provesti u Vukovaru da se pridruže nama ispred Ministarstva branitelja i provedu ga ovdje. Pozivamo i sve da uz svijeće koje će paliti na ulici grada Vukovara zapale jednu i na svojim prozorima - pozvao je Glogoški građane Zagreba. Ante Deur ponovio je zahtjeve branitelja za smjenom ministra Matića, pomoćnika i zamjenice ministra te promjene zakona o braniteljima na Ustavnoj razini kako se braniteljima ne bi moglo manipulirati.  

"Prosvjed bi mogao biti detonator nemira znatno širih razmjera"

- Opravdana je bojazan da bi se taj prosvjed mogao pretvoriti u detonator nemira znatno širih razmjera budući da sve veći broj građana trpi posljedice lošeg vođenja države od strane aktualne hrvatske vlasti - kazao je u šatoru ispred Ministarstva branitelja predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak.

- HHO-u su se obratili čelni ljudi prosvjeda smatrajući da im se vladinom politikom uskraćuju temeljna ljudska prava, a posebno ona zdravstvena - dodao je Čičak. Predstavnici branitelja u petak su bili u prostorijama HHO-a i izvijestili su članove odbora o svojim zahtjevima i problemima. - Gospodin Glogoški prenerazio je članove Odbora rekavši da ima tek oko 800 invalida Domovinskog rata, s time što polovica tog broja pripada prvoj, a polovica drugoj kategoriji invaliditeta - kazao je Čičak i nastavio da je u "posljednjih 20 godina umrlo 38 tisuća branitelja, od čega je čak 1900 izvršilo samoubojstvo".

Prosvjednici odbijaju dijalog sa ministrom Matićem

- Branitelji su posebno zabrinuti donošenjem novog Zakona o mirovinskom osiguranju, koji bi se trebao početi primjenjivati od 1 . siječnja 2015. godine, a koji bi na temelju anonimnih prijava omogućio nova preispitivanja invaliditeta branitelja s mogućnošću da im se invaliditet dodatno smanji ili potpuno ukine - rekao je Čičak te dodao da predstavnici branitelja smatraju da su "sve vlasti nakon 2000. djelovale protiv životnih interesa branitelja".

- Članovi Odbora pozvali invalide i druge braniteljske udruge proistekle iz Domovinskog rata na dijalog s predstavnicima vlasti - kazao je Čičak i dodao da prosvjednici i dalje odbijaju dijalog s ministrom Predragom Matićem "tražeći njegovo odstupanje".  

>>Ljiljana Alvir: Zadatak ovog Ministarstva branitelja jest ugasiti Ministarstvo branitelja

>>Prosvjed branitelja: Rizik je sve veći, HDZ bi posredovao, ali čeka poziv

Komentara 52

KO
kokaloci
15:49 12.11.2014.

da sam ja vlast Klemm bih davno bio u zatvoru

CE
cenzura
14:08 12.11.2014.

Tjedan dana ni riječi o prosvjedu branitelja na javnoj televiziji a nesposobni kukurikavci i predsjednik na odlasku u svim vijestima, dnevnicima, informativnim emisijama....... , još samo kaj nisu i u crtićima (jer ih nema).

LE
LeonardS
13:44 12.11.2014.

Matića kojeg prozivate ali mu ne osporavate učešće u ratu ,pljujete a sa Čičkom sjedite, niste vjerodostojni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije