VARGINA ODLUKA

Ostali bez 88 milijuna kuna za novu zgradu

29.05.2015., Slavonski Brod - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar i Ministar zdravlja Sinisa Varga u posjeti jednoj od ponajboljih srednjih skola u Hrvatskoj, slavonskobrodskoj Srednjoj poljoprivrednoj skoli Matija Antun Reljkovic.  Phot
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/2
15.06.2015.
u 00:15

Odluci da se Agenciji za lijekove uzmu deseci milijuna kuna dobiti prethodile su smjene u Upravnom vijeću HALMED-a, novi članovi su glasnogovornik i savjetnica ministra Varge

Ministarstvo zdravlja iz europskih fondova osiguralo je 70 milijuna eura (više od pola milijarde kuna) za opremanje bolnica, a istovremeno je uzelo 88 milijuna kuna dobiti Hrvatskoj agenciji za lijekove i medicinske proizvode (HALMED). I to, kako sami tvrde, upravo za – opremanje bolnica. Takvoj odluci ministra zdravlja Siniše Varge prethodila je smjena dviju članica Upravnog vijeća HALMED-a umjesto kojih je postavio svojeg glasnogovornika Gorana Pivarskog i posebnu savjetnicu Tihanu Govorčinović.

Štedjeli za novi prostor

Obrazloženje aktualne uprave Ministarstva, koja je prva vlast koja uzima dobit ovoj agenciji, jest da u proračunu nema novca za opremanje bolnica. Postavlja se pitanje gdje su europski milijuni koje je zdravstvena vlast više puta isticala kao jedan od svojih uspjeha. Ono što je zasad sigurno jest da je navedenim smjenama i ovom odlukom ministar zdravlja preuzeo kontrolu nad HALMED-om kao i to da je ta Agencija ostala bez novca koji je skupljala i planirala uložiti u svoje projekte.

– Zahvaljujući iznimno racionalnom poslovanju HALMED je tijekom dugog niza godina uspio akumulirati dobit koju je ostvario provođenjem usluga iz svoga djelokruga rada te je dugogodišnjom štednjom i pažljivim upravljanjem troškovima osigurao sredstva za veće investicije u razvoj Agencije, ponajprije za nužno proširenje poslovnih kapaciteta – odgovorili su nam iz HALMED-a čija je zgrada sagrađena 60-ih i gdje godinama planiraju sagraditi nove prostore na zemljištu koje imaju na Ksaveru. U Agenciji koju vodi ravnateljica Viola Macolić kažu kako su radi gradnje nove zgrade godinama pazili na svaku kunu, a tako bi eliminirali i trošak najma.

Ne dišu jednako

Međutim, u tome ih zaustavila odluka Ministarstva koju je Varga donio na temelju statuta Agencije prema kojem Vlada može njihovu dobit upotrijebiti za druge ustanove kojima je osnivač država. No isti statut, štoviše isti njegov članak kaže i da se ostvarena dobit usmjerava u razvoj djelatnosti Agencije, pa tako i ulaganje u gradnju. U svakom slučaju, iz HALMED-a poručuju da će odluku Vlade "izvršiti u zadanom roku uz nadu da će ova sredstva pridonijeti dobrobiti pacijenata".

>> Bolnicama za opremu 88 milijuna kuna od HALMED-a

>> Bolnicu zadužio, a sebi i kolegama sređivao povišice

Komentara 10

Avatar mirica19
mirica19
10:11 15.06.2015.

Treba od nečega platiti godišnji odmor, nije lud da svoj novac troši.. ;)

Avatar mirica19
mirica19
10:11 15.06.2015.

Ovo je priča prije izbora, a kakva će biti nakon gubitka na izborima? ;)

Avatar mili99
mili99
11:44 15.06.2015.

Ministar zvani Afera!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije