PREOKRET

U Novom listu potpuni kaos zbog politike, Faggian ipak vlasnik

\'faggian_pxl_unu_231111.1\'
Foto: Pixsell
1/3
09.12.2011.
u 00:31

Zaba u priopćenju tvrdi da Novi list ide konzorciju RI novine, ali ga on više ne želi

Hoće li Albert Faggian, novi vlasnik Novog lista, to i ostati, još je uvijek nepoznato. Naime, u srijedu je bilo jasno da je pritisak okupljenih poduzetnika pod palicom Slavka Linića u konzorcij RI novine da im list proda prejak, ali nakon što je u javnosti takav potez već nazvan prvim skandalom nove vlasti, Linić se navodno u četvrtak morao povući.

Zbunjujuće izjave

Ipak, u četvrtak su sve izjave zbunjivale. Prijepodne nam je direktor Novog lista Gordan Knežević rekao da ga je Faggian obavijestio o razgovorima koji bi u određenim okolnostima mogli dovesti do promjene vlasništva, ali da ništa nije sigurno niti realizirano. Popodne su iz Zagrebačke banke, koja je kreditirala Faggiana za kupnju tih novina, rekli da je Faggian već pristao na prodaju novina konzorciju kada se on oformi te da u banci smatraju da bi konzorcij Novom listu mogao osigurati dugoročno održivije poslovanje i potrebnu dokapitalizaciju. Potvrdili su i da nagađanja o pritisku Linića na banku nisu točne. No, nakon Zabina priopćenja stiže ono konzorcija, u kojem tvrde da prihvaćaju odluku Zabe prema kojoj je Faggian vlasnik Novog lista.

Faggian nam je izjavio kako mu je kupnja riječkog Novog lista dugoročni poslovni potez, a prodaja moguća tek možda u nekom budućem razdoblju.

– Nisam kupio da prodajem. Nitko od okupljenih poduzetnika nije sa mnom razgovarao o prodaji Novog lista. Trenutačno nema ni jednog detalja koji bi promijenio mišljenje da list prodam – rekao nam je Faggian. No priznao je kako mu je bilo neobično da se tvrtka okupljenih poduzetnika, RI novine, registrirala upravo na adresi Novog lista u Rijeci. I naravno da takvo što nije bilo slučajno. Linić je htio da RI novine budu vlasnik, a takvo što je priželjkivao i dio zaposlenika tih novina. Zato je jasno da je Faggian pod pritiskom i zbunjen hoće li ili ne morati prodati Novi list jer ipak i njegov posao velikim dijelom ovisi o tim poduzetnicima.

Faggian je bio brži

U Zagrebačkoj banci tvrde “da su u procesu ovrhe zbog osiguranja naplate u što kraćem roku proveli prikupljanje ponuda i da se javila jedino tvrtka Andre kojoj je i Novi list prodan, pri čemu je vlasnik tvrtke A. Faggian izviješten o postojanju zajedničkog interesa da Novi list kupi veća grupa tvrtki koje su u dogovoru s bankom bile u postupku formiranja konzorcija, ali ga nisu mogle realizirati u danom vremenu.

Tada se, tvrde u Zabi, Faggian ne samo suglasio s prijenosom dionica na konzorcij čim se oformi već se i suglasio da u ovom prijelaznom razdoblju ne poduzima korake kojima bi se na bilo koji način utjecalo na bitne elemente poslovanja Novog lista”, stoji u priopćenju iz Zagrebačke banke. No oglasio se i konzorcij u kojem prihvaćaju rezultate natječaja i ističu kako im je jedini cilj bio pomoć novinama.

– Nekoliko riječkih tvrtki okupilo se i prije nego što je objavljeno da je g. Faggiani dao ponudu za kupnju dionica Novog lista kako bismo pokušali iznaći mogućnosti podrške Novom listu, pa smo odlučili u relativno kratkom roku ujediniti snage, ali nismo uspjeli na vrijeme registrirati tvrtku. Budući da je natječaj trajao neuobičajeno kratko, prihvaćamo odabir Zabe kao rezultat natječaja i nemamo, niti smo imali, namjeru vršiti pritisak ni na koga. Naše namjere nisu nikada bile vezane ni uz kakvo upletanje u uređivačku politiku Novog lista, nego uz opstanak ove kuće – kažu u konzorciju RI novine.

Komentara 18

OB
-obrisani-
00:49 09.12.2011.

\"Obersnel: Iza inicijative riječkih poduzetnika ne stoji politika\" Ma nemoj debeli. Lažeš!!

OB
-obrisani-
02:26 09.12.2011.

Debeli Obersnel= Ober lažov

CR
crvenaHrvatska
11:53 09.12.2011.

- Onaj smrad Linić ima već rezerviranu vlastitu banderu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije