novac za pacijente

Varga i Lalovac sutra o izlasku HZZO-a iz riznice

11.09.2014., Zagreb - Sinisa Varga, ministar zdravlja
Jurica Galoic/PIXSELL
15.10.2014.
u 15:42

Neće se štedjeti na građanima, već upravo suprotno: kad HZZO počne dobivati sve što mu zakonom pripada, imat će na raspolaganju gotovo 60% više novca za posebno skupe lijekove, istaknuto je

Ministri Boris Lalovac i Siniša Varga sastat će se najvjerojatnije sutra i razgovarati o izlasku HZZO-a iz državne riznice, obzirom da je ministru zdravlja stigao danima očekivan poziv ministra financija. Lalovac je prethodnih dana doveo u pitanje izlazak HZZO-a odnosno zdravstvenih 20 milijardi kuna iz proračuna, premda je izdvajanje i zakonom predviđeno 1. siječnja.

Varga pak izjavljuje da će “i poginuti” kako bi Zavod izdvojio, odlučan da se ne ponovi odbijenica koju je još kao šef HZZO-a dobio od užeg kabineta kojem je argumentirao razloge za prijevremeni izlazak 1. srpnja. U tom smislu Ministarstvo zdravlja prema javnosti je objavilo argumente za izlazak HZZO-a iz riznice ( www.zdravlje.hr ). Ističu tako da će razina raspoloživih prava u zdravstvu ovisiti izravno i transparentno o novcu koji se namjenski i zakonski izdvaja u tu svrhu, umjesto da, kao što je sada, građani namjenski prikupljaju novac iz doprinosa za zdravstvo i uplaćenog dijela poreza, a on se potom troši nenamjenski i samo dijelom za zdravstvo. Novac bi se, dakle, trošio isključivo za plaćanje lijekova, ortopedskih pomagala, medicinskih zahvata itd. 

– Neće se štedjeti na građanima, već upravo suprotno: kad HZZO počne dobivati sve što mu zakonom pripada, imat će na raspolaganju primjerice, već od 1. siječnja 2015., gotovo 60% više novca za posebno skupe lijekove koji su potrebni za liječenje raka i nekih degenerativnih bolesti, te liječenje starije populacije – ističe se. Samostalni HZZO imat će mogućnost sa svim dobavljačima pregovarati mnogo efikasnije o cijenama lijekova, usluga i dr., čime će znatno efikasnije upravljati troškovima i ostvariti milijunske uštede. Moći će i fleksibilno upravljati namjenskim sredstvima te reagirati na stanje u sustavu, primjerice bit će moguće plaćanje po izvršenju kao osnovni mehanizam poticanja kvantitete i kvalitete usluge.

To je neprovedivo dok HZZO ima na raspolaganju fiksne ''dvanaestine“ i novac će se, umjesto na zgrade i plaće, usmjeriti na liječenje pacijenata.

>>MR uređaji su stari, ali mogli bi se bolje iskoristiti

>>Izdvajanje HZZO-a iz državne riznice bio bi korak natrag

Komentara 4

NV
novo vriijeme
18:12 15.10.2014.

Za uspješan izlazak HZZO-a iz rizinice ključno je bar donekle uređeno i ne korumpirano zdravstvo, a u Hrvatskoj se zdravstvo desetljećima ne miče. Razlog je ogroman novac koji se tu vrti i zlorabe svih vrsta. Zdravstvo je trebalo kategorizirati nana kvalitetan način i uvesti sustav kvalitete kao preduvjet za efikasno zdravstvo ali to nitko nije napravio dokraja. Sustav profesionalne kvalitete i kategorizacije je smrtni neprijatelj financijskim zlorabama, zbog toga ne predviđam svijetlu budućnost izdvajanju HZZO-a , bojim se da će ili davati malu zdravstvenu zaštitu za ogroman novac ili bankrotirati. Lalovac je dobro pitao "zašto je skuplje 20% u odnosu na 2009 ako očito nije i bolje" Odgovor nismo čuli.

NV
novo vriijeme
19:51 15.10.2014.

Izdvajanje samo po sebi je dobra stvar samo da li su osigurani uvjeti da HZZO kontrolira troškove u zdravstvu na odgovarajući način ili će se sve svesti kao do sada na priču kako su plaće zdravstvenih radnika previsoke i kako ih treba smanjivati sve dok se valjda ne ukinu, a ne kako su javni natječaji namješteni, kako su kupuju nepotrebni aparati, kako aparati stoje u kutijama dok se stvaraju umjetne liste čekanja i pacijente guli po privatnim ordinacijama, kako nema standarda kvalitete i bezbrojne druge nepravilnosti i sumnjive radnje. Hoće li izdvojeni HZZO sam znati i moći dovesti u red zdravstvo na pravi način. Mislim da neće moći samo i osnovna bojazan je da se ne pretvori u administrativnu ustanovu čiji je jedini cilj pozitivna nula a da istovremeno ne brine o kvaliteti i kvantiteti liječenja koje za dobiveni novac daje osiguranicima.

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
20:25 15.10.2014.

...valjda su i hubolaši dosad shvatili gdje se rasipa...HZZO dobiva što mu pripada... ali navedena sredstva rasipaju politički podobni outsourceing menadžeri (sa završenim ubrzanim tečajem za menadžere)... tako da ne zaboravi spomenuti... sobu od 1.200.000 kn... PR agencije... ured s 10 PR-ova... detektive... putovanja... pogodovanja kumi... namještanje poslaova poželjnima... specijalne nagrade podobnima... odmazde prema podobnicima koji su postali nepodobni... onoga kojeg je prvog imenovao... pa prvog smijenio... zapošljanju šaptačice... i društva iz kuta... preusmjeravanje profitablinih poslova pajdašima... povećavanje cijena usluga... kako bi nakon izlaska pajdašima platio više... šalteruše koju je uvrijedio... pravnika kojem je dao otkaz jer se nije htio potpisivati na sve to gore... itd... itd... sva sponzorstva, pokroviteljstva, mobitele, automobile, informatičku opremu (koja se obnavlja puno češće nego što je potrebno - na leasing da bi se izbjegle javne nabave...), održavanje informatičkog sustava, kongrese, seminare, edukacije, školovanja, putovanja, publiciranje potrebnih i nepotrebnih brošura i dr... i nakraju bi i ovog drugog mogla stepsti struja od svega toga...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije