I Štimac je zaslužio priliku za promjenu imidža

Igor Štimac
Marko Lukunić/VLM
28.09.2009. u 11:50

Zagreb će izgubiti u Splitu jer svi žele vidjeti Štimca na koljenima. Nakon toga ću protiv Šibenika staviti sav novac na pjesnike jer će Medić i Štimac sada kupiti sve utakmice – pričao mi je prijatelj i ovisnik o klađenju prije desetak dana.

To je samo jedna od teorija koju sam čuo posljednjih tjedana, a takve teorije 'konzumiramo' već godinama. Pričekao sam ponedjeljak kako bih odmah kada se u kladioničkoj ponudi pojavi par Zagreb – Šibenik baš za probu stavio novac na pobjedu pjesnika.

– Molim vas, 200 kuna stavite na pobjedu Zagreba nad Šibenikom – rekao sam na kladioničkom šalteru u trenutku kada je koeficijent iznosio 1.90.

Slika na zaslonu kompjutora se zamrznula.

– Nažalost, gospodine, ne možete to uplatiti – uzvratila je ljubazna gospođa s druge strane stakla.

– Mogu li staviti manje, na primjer 100 kuna? – pokušavao sam.

Iz centrale je kompjutorskim sistemom stiglo zeleno svjetlo.

– Da, to možete uplatiti.

Uzeo sam listić te pokušao onih drugih 100 kuna staviti na istu kombinaciju.

– Ne, sada to više ne možete igrati.

Pomoglo anonimno pismo
Začuđen, pratio sam razvoj koeficijenta koji je vrlo brzo padao, drugi dan spustio se na 1.40, ali je bio uplativ. Iz tog jednog para HNL-a ponovno se otvorilo pregršt pitanja. (Poučen sam, naime, nekim sumnjivim ishodima, koji su još uvijek pod istragom, pa Kwedijeve izjave da je Šibenik morao pustiti Zadru, koju je poslije opovrgnuo...) A u četvrtak u prijepodnevnim satima situacija je kulminirala. U prostorije NK Šibenik stiglo je prijeteće anonimno pismo u kojem se čelnici 'plavih' upozoravaju kako moraju znati da imaju obitelji, djecu, te da im niti ne padne na pamet prodati utakmicu.

Šibenska policija bacila se u potragu, mediji su se zainteresirali, čekao se samo ishod utakmice. Ermin Zec, taj vrsni napadač koji ima potencijala igrati za Dinamo ili Hajduk, dvama je pogocima Šibeniku donio 18. bod, Zagreb zamrznuo na nuli, a Šibenikov trener Branko Karačić slavodobitno je uskliknuo:

– Eto, pokazali smo da se ovdje igra pošteno, zbog toga mi je ovo najdraža pobjeda.

Igor Štimac klimao je glavom s odobravanjem, skinuvši ogroman uteg sumnje sa svojih leđa. Zagreb je odigrao još jednu utakmicu kao i većinu ove sezone, bez ideje, bez moći. Štimčev rukopis zasad se ne vidi, ovo je djelo Luke Pavlovića. No naravno, nakon utakmice sreo sam prijatelja koji mi je pokazivao listić na kojem je odigrao Zagreb – Šibenik 2.

– Kada se pojavilo pismo, kada se oglasila policija, skužio sam da će Zagreb namjerno izgubiti. I zapamti, 3. travnja na Šubićevcu pjesnici će vratiti ta tri boda. Jer liga 16 je duga i puno je bodova u igri. Da se igra liga 12, već bi bila velika panika.

Igor Štimac, današnji Zagrebov trener, bio je jedan od suvlasnika kladionice "Sport tip" koja se nakon nekoliko godina djelovanja ugasila. Nakon toga Štimac je započeo svoju trenersku karijeru. Kao trener donio je Hajduku naslov, spasio je Cibaliju od ispadanja. Bio je predsjednik Udruge Prve HNL, sada je na klupi pjesnika. O uspješnosti njegova rada mogli bismo razglabati, no njegov imidž zločestog dečka, koji je u prošlosti strpljivo gradio ekscesima što nemaju veze s nogometom, nažalost ga prati.

U petak je Štimac izgubio utakmicu od boljeg Šibenika, to je jedino u što želim vjerovati. Jer, razgovarajući nedavno u Minsku sa Štimcem, iz nekih njegovih argumentiranih postavki vidio sam osobu koja želi promijeniti imidž 'bad guya'.

Tako je poraz u petak zbog pogleda javnosti zapravo jedna ozbiljna pobjeda Zagreba, te nade da će doći vrijeme i poštenijih odnosa.

Ljudi vide samo prijevaru
Nažalost, teorije zavjere, anonimna pisma, i dalje će pratiti Prvu HNL jer je prošireno mišljenje da je u ovom društvu sve bazirano na obmanama i prijeverama, što je u dobroj mjeri točno, pa tako i utakmice hrvatskih prvoligaša. Zbog svega bi čelnici HNS-a, udruge i klubovi trebali razmisliti o tome da se parovi domaćeg prvenstva više ne stavljaju u kladioničku ponudu. To bi nedvojbeno pridonijelo poštenijem i regularnijem natjecanju.

Ključne riječi

Komentara 1

PE
petrovve
17:53 28.09.2009.

I ovdje mozes igrati toto ,pa nitko ne prica o namjestanju utakmica,toga ima samo kod nas na balkanu.U glavama su uvijek nekakva namjestanja i prodaje ,kupovanje utakmica ,uvijek kad jednom klubu ne ide,a da taj klub utakmice gubi zato stosto nisu na visokom nivou igranja,o tome se ne pise mnogo...Zivio Balkan.! I mi bi u Europu,tamo nam nije mjesto!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?