Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
60 GODINA PROFESIONALNOG GLUMAČKOG ANSAMBLA

Istarsko narodno kazalište slavi 60. obljetnicu

09.01.2009.
u 15:04

Istarsko narodno kazalište ovaj će mjesec obilježiti Šezdesetu obljetnicu osnivanja prvog profesionalnog kazališnog ansambla. Na daskama koje život znače, 22. siječnja 1949 godine, prvi puta, taj je ansambl zaigrao pred publikom, a oduševio ih je odličnom izvedbom Držićevog Dunda Maroja.

Slavljenički program sastojat će se od mnogih sadržaja, pa će tako Istrani imati prilike vidjeti i reviju INK-ovih predstava koje će se prikazivati tijekom siječnja, a neke od njih su predstave pod nazivom “Drugo za jedno”, “Plavi petak” ili “Prazna soba na suncu”.

Dan prije same obljetnice, 21. siječanj, rezerviran je za promociju multimedijalnog CD-a pod imenom Pan(theatro)phonia Istriana, a posvećen je vodnjanskom istrijanskom dijalektu. Naime, već nekoliko godina, nagalašavaju iz INK-a, radi se na multimedijalnom projektu revitalizacije glazbene i dijalektne Istre koji je nastao u produkciji Transhistira i ansambla IN, a ovo je i više nego prava prilika da predstave barem dio onoga što su napravili.

Na samu godišnjicu, 22. siječnja, pa i dan poslije organizirana je i javna debata na temu “Kazalište kao akcija” u kojoj se, kako najavljuju, očekuje dvadesetak eminentnih stručnjaka iz različitih komplementarnih oblasti.

Želite prijaviti greške?