PREGOVORI ZA SASTAVLJANJE VLADE

HDZ Mostu nudi dva ministarstva manje

sastanak mosta i hdz-a
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/7
14.09.2016.
u 08:00

Nova su pravila: HDZ bi rado uzeo gospodarstvo, zauzvrat Mostu dao zdravstvo, ali i ostavio MUP s Vlahom Orepićem

Prve maratonske, četverosatne pregovore, HDZ-ov pregovarački tim za sastavljanje nove Vlade obavio je jučer s Mostom u središnjici HDZ-a, a sudeći prema izjavama lidera HDZ-a i Mosta, nova vlast mogla bi ubrzo biti formirana. Pojedini izvori iz HDZ-a neslužbeno procjenjuju da bi pregovori mogli biti gotovi kroz dvadesetak dana. Andrej Plenković, šef HDZ-a, izjavio je sinoć da im je cilj dugoročna suradnja s Mostom i stabilna Vlada, a da je sukus jučerašnjih pregovora bio pojasniti sedam Mostovih točaka za suradnju s HDZ-om. Iako se jučer nije dogovarao budući ustroj Vlade, u HDZ-u smo doznali što je ta stranka spremna ponuditi Mostu.

Sukladno izbornom rezultatu i činjenici da Most može ili surađivati s HDZ-om ili biti u oporbi, Most, prema našim informacijama iz HDZ-a, sada ne može očekivati sve ono što je imao u prošloj Vladi.

Nije im bitan MUP

HDZ je, kažu naši izvori, navodno spreman Mostu ponuditi četiri ministarstva, što je dva manje nego u prošloj Vladi. Osim toga, HDZ će tražiti da Ministarstvo gospodarstva pripadne HDZ-u, a ne kao što je bilo, u kvoti Mosta. Zauzvrat bi Most navodno mogao dobiti Ministarstvo zdravlja.

Budući da novoj ekipi u HDZ-u represivni aparat ne predstavlja neku značajnu ulogu, kao što je to bilo u slučaju Tomislava Karamarka, HDZ je spreman, tvrdi naš izvor, MUP ostaviti u rukama Vlahe Orepića, najpopularnijeg Mostova ministra. To je lukava odluka HDZ-a budući da je Mostu MUP resor koji će ultimativno tražiti. U HDZ-u vjeruju da će Most inzistirati na Ministarstvu zaštite okoliša, ali i smatraju da neki Mostovi ministri, poput Dubravke Jurline Alibegović, s kojom su navodno nezadovoljni i u Mostu, neće više moći biti dio Vlade. Božo Petrov, kažu nam u HDZ-u, može računati na mjesto potpredsjednika Vlade, što je bio i u prošloj vlasti. HDZ je čvrsto pri stavu, a to je neki dan javno poručio i Drago Prgomet, da mjesto predsjednika Sabora neće prepustiti Mostu.

Navodno je HDZ-ov kandidat za mjesto šefa parlamenta Gordan Jandroković, novi glavni tajnik HDZ-a i čovjek istančana osjećaja za priklanjanje novim predsjednicima stranke. Sabor je još nakon prošlih izbora postao centar političke moći jer nijedna od dvije velike stranke u parlamentu nema apsolutnu većinu. Da je HDZ-u jedino prihvatljivo da Andrej Plenković bude premijer, jasno je otkad je postao predsjednik HDZ-a jer su njegove poruke odmah išle u smjeru da samo relativni pobjednik izbora, koji ima izborni i politički legitimitet, može biti predsjednik Vlade.

Samo platforma

Ovo je tek platforma za pregovore s Mostom i neslužbene informacije iz HDZ-a pa je moguće da će biti i nekih odstupanja. U HDZ-u se već čuju i imena ljudi koji bi u Vladi mogli imati najviše funkcije. Davor Ivo Stier mogao bi biti ministar vanjskih poslova, ali i potpredsjednik Vlade za vanjske i unutarnje poslove. Na potpredsjedničko mjesto može računati i Ivana Maletić koja bi vjerojatno bila potpredsjednica za gospodarstvo, a možda i ministrica gospodarstva ili ministrica poduzetništva i obrta.

Ministar gospodarstva mogao bi biti i Tomislav Ćorić ili ministar rada i mirovinskog sustava. Za to mjesto konkurira i Goran Marić. Iako se kao ministar zdravlja spominjao Drago Prgomet, povratnik u HDZ, on navodno nikada nije bio pretjerano zainteresiran za tu poziciju, nego uz mjesto saborskog zastupnika karijeru želi nastaviti na Klinici za ORL na Rebru. 

U Vladi će svoje mjesto sigurno imati i Davor Božinović, jedan od najbližih suradnika Andreja Plenkovića, ali i Damir Krstičević, kao i Zdravko Marić, a moguće i Oleg Butković te Tomislav Tolušić. S druge strane, iz Mosta poručuju kako o kadroviranju i dijeljenju ministarstava uopće ne žele ni razgovarati sve dok se HDZ pozitivno ne izjasni o svih sedam Mostovih jamstava, de facto preduvjeta za nastavak razgovora, odnosno pregovora s HDZ-om. Iako o broju ministarstava koje će tražiti u novoj Vladi u Mostu ne žele govoriti, iz razgovora s mnogim mostovcima proteklih dana shvatili smo da će njihova početna pozicija biti jedno potpredsjedničko mjesto i šest ministarstava – vjerojatno istih onih koje su imali i u Vladi Tihomira Oreškovića.

I dok u Mostu nemaju problema s time da Andrej Plenković bude premijer, oko pozicije predsjednika Sabora moglo bi zaiskriti. U vrhu Mosta smatraju da bi tu funkciju oni trebali dobiti. Hoće li to biti ultimativni zahtjev, tek treba vidjeti jer neki u Mostu kažu kako možda ne bi trebalo inzistirati na tome ako bi se time riskirao prekid pregovora.

>> Pregovori HDZ-a i Mosta. Plenković: Hrvatska nema vremena predugo čekati. Petrov: Ovo je mali početak i zalog buduće suradnje

Komentara 101

DU
Deleted user
08:38 14.09.2016.

Vecernji u sluzbi partije pokušava destabilizirati dogovore. Jadno i providno. Halo Milojko je izgubio i tocka.

UN
Undertaker
08:31 14.09.2016.

Smiješno je da relativni pobjednik izbora slaže buduću Vladu s listom koja je osvojila 8% mandata za saborske zastupnike. Političari ostavite svoje taštine doma, u rukama Vam je egzistencija milijun obitelji. Pamet u glavu. Kakvi lijevi, desni, srednji, ne izmišljajte termine samo da bi podijelili narod kako bi lakše zadovoljili svoje osobne interese.

DU
Deleted user
09:00 14.09.2016.

situacija u pregovorima je sad sasvim drugacija!HDZ je jasni pobjednik izbora i tko god sad provocira nove izbore bit ce pometen kao Milanovic na proslim.narodu je polako dosta tih igara i MOST shvaca da je situacija sad drugacija i da o njima ne ovisi stvaranje nove Vlade!promjenom Predsjednika SDP-a doci ce i do politicke stabilnosti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije