Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SDP TRAŽI NOVOG PREDSJEDNIKA

Zasad kandidati Picula i Ostojić, a neki bi za šefa Orsata Miljenića

milanović
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
14.09.2016.
u 16:42

S obzirom na to da kandidacijski postupak za predsjednika stranke još nije niti otvoren, očekivati je da će kandidatura biti još.

Od izbornog debakla SDP-a prošlo je samo tri dana, od objave Zorana Milanovića da neće biti više šef stranke samo dva dana, a SDP već ima dvojicu kandidata za novog predsjednika. Prvi je svoju kandidaturu, očekivano, istaknuo SDP-ov europarlamentarac Tonino Picula. Sat vremena kasnije na svom je Facebook profilu kandidaturu objavio i aktualni potpredsjednik stranke Ranko Ostojić i odmah zaradio prvu “Facebook potporu” od člana Predsjedništva Peđe Grbina, koji se također spominjao kao mogući kandidat za novog šefa.

Široka fronta

Brzinska objava kandidature Ranka Ostojića iznenadila je dobar dio aktualnog vodstva stranke. Mnogi su se nadali da će se prvo sjesti, pokušati dogovoriti tko bi bio najbolji kandidat za novog šefa iz tzv. Milanovićeve struje, no to se na kraju nije dogodilo. Naime, neki iz Milanovićeva najužeg kruga nadali su se da će postići dogovor među sobom o najboljem kandidatu kako im se glasovi ne bi raspršili i kako bi lakše mogli parirati Toninu Piculi. Pogotovo ako Picula oko sebe okupi široku frontu i ako od kandidature odustane i Zlatko Komadina, koji bi svoju konačnu odluku trebao objaviti danas, ali i Rajko Ostojić, koji se također spominjao kao potencijalni kandidat.

Neki su u stranci polagali nadu da će svoju kandidaturu istaknuti član Predsjedništva Siniša Hajdaš Dončić, koji ima teret bliskog Milanovićeva suradnika, ali za razliku od Ranka Ostojića, i najbolji izborni rezultat jer je SDP-u donio najviše mandata u 3. jedinici. No u SDP-u se priča kako je Hajdaš Dončić ipak odustao od ideje da se natječe za Milanovićevu fotelju.

– Ovo Rankovo soliranje uz očitu potporu Zorana Milanovića nije dobro. Sada samo Piculi rastu šanse jer sam uvjeren da Milanovićeva struja neće biti jedinstvena i podržati Ranka Ostojića. Ta odluka potpuno razbija našu frakciju – kaže jedan član Predsjedništva SDP-a.

Šef iz Bruxellesa

S obzirom na to da kandidacijski postupak još nije niti otvoren, očekivati je da će kandidatura biti još. Što mnogi u stranci, nezadovoljni Rankom Ostojićem i Toninom Piculom, i priželjkuju.

Ima i onih koji kažu da ne bi imali ništa protiv toga da novi šef postane Picula kada bi oko sebe okupio širok krug ljudi, dakle i one koji su dio aktualnog vodstva.

– U suprotnome moglo bi se dogoditi da Picula pobijedi, bude predsjednik iz Bruxellesa, a da stranku u Zagrebu vode Davor Bernardić i Rajko Ostojić – sumnja jedan visokopozicionirani član SDP-a.

Jedno od imena koje se pojavljuje u kombinacijama je i ono bivšeg ministra pravosuđa Orsata Miljenića, za kojeg mnogi vjeruju da bi bio dobar izbor i za stranku i za birače. Glavni mu je nedostatak što je u stranci samo pola godine i što nema iza sebe stranačku bazu, ali ima dobru percepciju u javnosti. Međutim, on sam nema takvih ambicija.

I šef Podravke Zvonimir Mršić slovio je kao poželjni kandidat, ali ni on nema takvih ambicija sudeći prema Facebook statusu, u kojem je kazao da ga zanima jedino daljnji razvoj Podravke. Bivši saborski zastupnik i ministar u Vladi Ivice Račana Davorko Vidović, čije se ime pojavljuje u nagađanjima o novom šefu SDP-a, također tvrdi kako se nema namjeru kandidirati te da će podržati Tonina Piculu. U svakom slučaju, vrlo će brzo sve ambicije izaći na površinu. U četvrtak se sastaje Predsjedništvo stranke koje bi Glavnom odboru trebalo predložiti raspisivanje novih izbora. Sjednica Glavnog odbora na kojoj bi to bilo i formalizirano očekuje se u iduću subotu.     

>> Pred SDP-om je jako burno razdoblje: Kolarić na Twitteru napala Piculu

Komentara 5

77
777CRO
17:11 14.09.2016.

SDP - je samo promjenio ime za idiote ... Kako da SKH hrvatske jos funkcionira ... Da li je vrijeme da se ova partija istrazi i zabrani a arhiva otvori i ode pos kontrolu hrvatske drzave a pravi socijaldemokrati registriraju hrvatsku socijaldemokratsku stranku ?

Avatar Pacijent doktora Bože
Pacijent doktora Bože
18:12 14.09.2016.

Nakon što je ukakao i šefa i stanicu lošim lex Perkovićem, na izbor Orsata Miljenića veto odmah stavlja vodstvo CK SDP iz Munchena, tako da od malog Orsata neće biti ništa.

OB
ObrenM
21:10 14.09.2016.

Orsat!!! To je onaj koji je sa Masonom Hanzekovicem skrojio pljackaski ovrsni zakon, koji je malim ljudima ispio zadnju kap krvi.Oba su napravila mala carstva na ovrhama.Taj isti Miljenic nakon gubitka ministarskog mjesta placnim glasom izjavljuje, da je prisiljen otici iz Hrvatske, da bi mogao prehraniti djecu.Moralna vertikala SDP-a sada mijenja pricu i pokazuje svoju vjerodostojnost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije