NASTAVAK U PONEDJELJAK

VIDEO Pregovori HDZ-a i Mosta. Plenković: Hrvatska nema vremena predugo čekati. Petrov: Ovo je mali početak i zalog buduće suradnje

Petrov Plenković
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/20
13.09.2016.
u 22:23

Predsjednik HDZ-a je kazao da su naglasili pristup HDZ-a ovim pregovorima. – To je strateški dogovor između HDZ-a i Mosta o dugoročnoj suradnji prigodom sastavljanja stabilne većine i stabilne četverogodišnje Vlade – rekao je Plenković.

Više od četiri sata trajali su pregovori o formiranju nove Vlade u Središnjici HDZ-a. Oko 21.30 pred novinare su izašli Andrej Plenković i Božo Petrov.

– Imali smo prve poslijeizborne razgovore između HDZ-a, kao uvjerljivog relativnog pobjednika na hrvatskim izborima. Čestitao sam kolegi Petrovu i drugim članovima Mosta na izvrsnom rezultatu ostvarenom u nedjelju – kazao je Plenković nakon sastanka te dodao da je cilj razgovora bio "pojasniti sedam točaka koje je Most predstavio uoči izbora". – Dogovorili smo da će naši stručnjaci razmotriti određene aspekte ovih pitanja tijekom sljedećih nekoliko dana, razmijeniti što nacrte zakonskih prijedloga, što razjasniti pojedina pitanja koja zahtijevaju malo šire konzultacije – kazao je Plenković.

Strateški dogovor između HDZ-a i Mosta

Predsjednik HDZ-a kazao je da su naglasili pristup HDZ-a ovim pregovorima. – To je strateški dogovor između HDZ-a i Mosta o dugoročnoj suradnji prigodom sastavljanja stabilne većine i stabilne četverogodišnje Vlade. Želimo i ''paketni pristup'', što podrazumijeva rad naših stručnjaka na traženju zajedničkih točaka iz izbornog programa. U trećoj fazi želimo i dogovor o ustroju buduće Vlade i sastavu te Vlade, ali te dvije teme nisu bile teme našeg današnjeg razgovora – kazao je Plenković.

– Atmosfera je bila pozitivna i vrlo ugodna. Imamo prigodu predstaviti našim kolegama novo vodstvo HDZ-a s našim pristupom dijalogu s Mostom i budućoj suradnji – kazao je Plenković. Na pitanje kada predviđa da će se završiti pregovori, Plenković je kazao da su ustavni rokovi poznati.

– Želimo iskoristiti vrijeme koje nam dopušta ustav za cjeloviti dogovor i o programu i o točkama koje je Most naveo i o sastavu buduće Vlade. Hrvatska nema vremena predugo čekati. U svakom slučaju, izbjeći ćemo scenarij kojem smo svjedočili nakon izbora 8. studenoga - rekao je Plenković i kazao da je sljedeći sastanak dogovoren za ponedjeljak u 15 sati.

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Zalog buduće suradnje

– Mogu potvrditi ono što je gospodin Plenković rekao, atmosfera je uistinu bila pozitivna i konstruktivna. One stvari koje smo bili naveli prije desetak dana, a koje smo tražili za jamstva, jedino smo o njima razgovarali. Naravno da se potpuno slažemo da je ovo u konačnici mali početak, zalog buduće suradnje – izjavio je Petrov.

– Treba napraviti kvalitetan program buduće Vlade. U vezi s ciljevima za iduće četiri godine, tu se potpuno slažemo. To je sljedeći korak, sljedeća faza. Dogovorili smo se sljedeći tjedan sastati, do tada će timovi odraditi ovaj dio posla vezan za kvalitetne prijedloge. Kada smo mi došli s našim prijedlozima, došli su i konstruktivni prijedlozi s druge strane. Tako da, ako ćemo suditi po tome, imamo pozitivne dojmove i nadamo se da će se tako nastaviti - kazao je Petrov.

– Bilo bi mi drago kada bi se ovako nastavilo. Svi mi vučemo određene posljedice prijašnjeg odnosa i neke stvari se trebaju graditi – kazao je Petrov i istaknuo da se povjerenje treba graditi.

Pregovori počeli u 17 sati

Oko 17 sati na Trg žrtava fašizma stiglo je četveročlano izaslanstvo Mosta predvođeno vođom te stranke Božom Petrovim koji novinarima nije želio dati nikakve izjave.

Uz predsjednika HDZ-a Plenkovića, uime te stranke pregovore vode i Zdravko Marić, Ivana Maletić, Gordan Jandroković, Davor Ivo Stier i Davor Božinović. Uz Petrova, u izaslanstvu Mosta su i Miroslav Šimić, Ivan Kovačić i Ante Čikotić.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nakratko je napustio razgovore kako bi dao izjavu za RTL Danas. – Želimo dogovoriti suradnju s njima. Ovo su razgovori tijekom kojih se objašnjava sedam točaka Mosta – kazao je Plenković. – Nisam doživio nikakav ultimativan ton. Shvatio sam da je svih tih sedam točaka svojevrsna politička poruka Mosta o tome na koji način bi se institucije političke stranke trebale odgovorno ponašati prema ljudima. Razgovori su tek danas krenuli i nastavit će se – kazao je Plenković.

– Moj je cilj da uspostavimo temelje kako bismo za hrvatske građane što prije mogli oformiti buduću Vladu i stabilnu parlamentarnu većinu – izjavio je Andrej Plenković.

– Razgovaramo o tih sedam točaka. Točnije, tražimo neka objašnjenja, budući da svaki od tih aspekata traži zakonske prijedloge. Mi smo za to da Sabor donosi prijedloge koji su kvalitetno pripremljeni, dugoročni, doprinose boljem uređenju određenih područja i stoga želimo određena objašnjenja – kazao je Plenković i dodao kako oko nekih točaka mogu brzo postići suglasje.

Postojali su određeni kontakti s HNS-om, ali bez konkretnih dogovora.

Plenković: Detaljnije o gospodarskom pojasu

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je da će o sastavljanju Vlade najprije razgovarati s Mostom, ali i da postoji otvorenost za razgovore s drugim strankama.

– Najprije ćemo razgovarati s Mostom. Mi smo velika stranka, poštujemo rezultat svih stranaka, kontakti će postojati, idemo prvo s partnerom koji nam se u ovom trenutku čini prirodnim partnerom za sastavljanje Vlade – rekao je Plenković, dodajući da će pregovori početi u 17 sati.

Upitan koje će točke zahtijevati detaljnije razgovore, Plenković je odgovorio da se to prije svega odnosi na točke vezane uz isključivi gospodarski pojas na moru. Podsjećajući da je više HDZ-ovih lidera dugi niz godina bio angažiran na vanjskopolitičkim pitanjima, rekao je kako se vrlo dobro zna koje su nadležnosti EU u zajedničkoj ribarstvenoj politici te kakve posljedice ima isključivi gospodarski pojas na razgraničenje na moru. To zahtijeva dosta detaljnu stručnu, ali ne i samo vanjskopolitičku, nego i međunarodno-pravnu analizu, istaknuo je.

Na novinarsko pitanje je li dio članova Nacionalnog vijeća bio za to da se krene u pregovore s HNS-om, Plenković je odgovorio da postoji otvorenost za razgovore i s drugim strankama koje su dobile potporu birača i sudjelovat će u novom sazivu Sabora.

– Nacionalno vijeće vodilo je detaljnu raspravu o svemu što smo ostvarili. Htio sam čuti na koji način pristupiti poslijeizbornim razgovorima. Postoji otvorenost za razgovore i s drugim strankama, ali ići ćemo ovim redoslijedom – rekao je Plenković.

>> Plenković: Danas počinju pregovori s Mostom, nisam u kontaktu s HNS-om i HSS-om

>> Vrdoljak: Ne očekujem poziv iz HDZ-a, HNS nema što raditi u toj vladi

Komentara 280

DU
Deleted user
13:13 13.09.2016.

Nadam se da će u Mostu prevagnuti razum i poštenje, te da će imati šest puta manje ministara, koliko imaju manje i zastupnika od HDZ-a. Sve ostalo bi bila prevara naroda i njegove volje izražene na izborima.

LI
livoguza2
13:28 13.09.2016.

Samo Božu ne smije voditi javnom bilježniku jer će tek tada opstruirati dogovor i vladu.

Avatar nekakav
nekakav
13:44 13.09.2016.

ova brzina će u prvom redu zateći mostovce. i njima je jasno da sa svojih 13 ruku ne mogu dobiti baš sve što požele, a ni to odmah. ako dogovore fer suradnju, bez opstrukcija, mogu biti uspješni. al to ne ne znači da će u novoj vladi ministri moći solirati. to se ne može, a ni ne smije raditi u koalicijskoj vladi. ono što bi hdz trebao razmisliti, i time dobiti u jednom danu dizanje rejtinga, jest neka dobra funkcija za oreškovića. čovjek je pokazao da ima petlju, da zna znanje, i dati mu veliku autonomiju, neka se orijentira na gospodarstvo. plenković se čini kao idealna osoba na čelu hdz-a da uvede neke jače reforme i rezove, bez da se članstvo buni. to je ulaganje u budućnost. mostu treba razjasniti da se zerp ne može samo tako mijenjati, da tu postoji druga strana priče. a prije formiranja novog sabora nije ni moguće donositi kvalitetne odluke. hasanbegović bi svakako trebao nastaviti ministarski rad. pokazao da zna odrezati udrugama koej se osnivaju samo radi sisanja proračunskog novca. one su, ako niste primijetili, ostali bez prebijene pare, i više ih niti nema u novinama. ne mogu si platiti ni u malom oglasniku. a to je i cilj, koji je ostvaren. nevladine udruge ne bi smjele računati na proračunski novac. ili, u najboljem slučaju, za njih, prije nego zatraže pomoć države za svoje projekte (perfomansi u tajicama...) dokazati da imaju od privatnih osoba i firmi uplaćeno barem pola troškova. i to unaprijed. bankarsku garanciju. a isplatu od strane države kasnije pravdati nekim izvješćima i dokazima plaćanja. ne može država dati novac, koji će se onda potrošiti na ručkove i plaće, tj. naknade. rekli bi popovi, nagrade. hdz, i most, možda u drugom dijeljenju karata uspiju. ovaj put je most taj koji treba debelo popustiti i prihvatiti realnost ,da će biti manji, tj. slabiji član. nikako ne ravnopravni. u suprotnome, tu je hns. oni čekaju. njihova suradnja sa sdp-om je gotova. a život im ovisi o državnim sinekurama. hdz s njima dobiva saveznika kojim će rušiti sdp na lokalnom nivou. ovi izbori su jedna od malo većih prekretnica. al mediji se ne bave još time.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije