Televizijski dvoboji kuhara s gostima koji donesu torbu u kojoj je
nekoliko jeftinih namirnica dječja su igra prema zadatku koji je pred
elitne francuske kuhare postavila Europska svemirska agencija (ESA).
Ekipa na čelu s glavnim kuharom Armandom Arnalom dobila je zadaću da
kreira dovoljan broj recepata za raznovrsnu prehranu ljudi za boravka
na Marsu te za putovanja svemirskim brodom do tamo i natrag.
ESA-in koordinator za podršku života, reciklažu i logistiku hrane,
zraka i vode Cristophe Lassiteur zadaću je učinio još težom: 40 posto
sastojaka temeljnih namirnica svemirski putnici moraju uzgojiti sami u
svemirskom brodu, a samo 60 posto bi ponijeli sa Zemlje.
Njoki od spiruline
Devet zemaljskih namirnica koje se mogu uzgajati u svemirskim uvjetima
su riža, luk, rajčica, krumpir, salata, špinat, pšenica i spirulina.
Ovo posljednje je modrozelena alga vrlo bogata sastojcima. Proteini
čine 65 posto njezine težine, a bogata je kalcijem, ugljikohidratima,
lipidima i vitaminima pa bi ona sama mogla biti temelj prehrane. No,
trebalo bi vidjeti lica astronauta kojima bi se, poslije šest mjeseci
putovanja, u nastambi na Marsu priredio svečani doček još jednim
obrokom od spiruline.
Osim smanjenja težine tereta u svemirskom brodu, uzgoj nekih, i
ne baš brzorastućih, a ni izdašnih kultura, poput riže i pšenice,
pridonosi raznovrsnosti prehrane. Marsovska haute cuisine imala je na
volju i namirnice iz zemaljske smočnice: dopunsko povrće, začinske
trave, ulje, maslac, sol, papar, šećer i gotove umake. A jedan od
zahtjeva postavljenih pred Arnala bilo je i da se štedi sol, no
dopušteno je bilo biti šire ruke sa šećerom i masnoćama. Prvih je
jedanaest recepata marsovske kuhinje pobralo pohvale degustatora,
skupine anonimnih građana koji nisu znali kako su jela nastala, ali i
ekipe ESA-inih astronauta koji se pripremaju za međuplanetarna
putovanja.
Kruh kao poslastica
Glavna poslastica i rijetkost bit će marsovski kruh, zbog žitarica koje
sporo rastu "u svemirskom kavezu", na brodu ili majušnoj biosferi na
Marsu. ESA je dopustila objavljivanje izgleda triju gotovih jela: njoki
od spiruline, gnijezdo od lisnatog tijesta krumpira i rajčice te
marsovski kruh sa džemom od zelene rajčice. Nije ni loše za prvi dan
putovanja.
ASTROKUHINJA Elitni francuski kuhari kreirali jela po specijalnoj narudžbi Europske svemirske agencije