POREČ - Laskavu titulu sommeliera godine, i ove je godine, nakon
trodnevnog natjecanja na Nacionalnom prvenstvu za sommeliere u Poreču
ponio Klaudio Jurčić, sommelier restorana Vila Laurus u vlasništvu
Krune Kapetanovića u Opatiji.
Galerija: Nacionalno prvenstvo za sommeliere u Poreču
U oštroj konkurenciji dvadesetak sommeliera Klaudio je na porečkom natjecanju u svim kategorijama osvojio najviše bodova. Uz bok mu stoji ovogodišnja prva dama sommelierstva Alenka Bročilović iz Pule, a treći iz Filip Sović.
Klaudio Jurčić iznimno je talentiran i samozatajan sommelier, čulo
se među ocjenjivačima.
- Titula mi puno znači, a važna je i objektu u kojem sommelier radi.
Ovo je zanimanje budućnosti koje spaja ugodne susrete, dinamično je,
stalno se uči i upoznaje, tu su i stalna putovanja na sajmove,
upoznavanje s novim vinima, vinogradima i vinogradarima - prenosi svoje
iskustvo Klaudio.
Pobjednik Klaudio Jurčić
Foto: Duško Marušić
Trinaesto prvenstvo sommeliera organizira Hrvatski sommelier klub, a sastojalo se od pismenog dijela, opisivanja dvaju vina te praktičnog dijela koji je podrazumijevao sljubljivanje vina i jela te posluživanje. Veliki porečki finale bio je pravi praznik za ljubitelje vina.
Sommelieri su briljirali u ceremonijama otvaranja, kušanja i točenja vina, prezentaciji svojih vještina opisivanja i kušanja vina, ispravljanja vinskih karti, diskretnog šarmiranja gostiju i žirija.
Sandi Paris, organizator nacionalnog prvenstva za najboljeg sommeliera, i sam četverostruki državni prvak, objašnjava kako je sommelierstvo posao budućnosti te da za vrhunsku poziciju u ovom poslu trebaju godine prakse, rada i treninga.
Sommelieri ne bi smjeli biti pušači i, kaže Sandi, svakodnevno moraju vježbati i njegovati svoja osjetila njuha i okusa - prirodnim mirisima. Sommelier nije tek, kaže Paris, konobar koji nešto zna o vinu. On je visokoeduciran i desna ruka domaćinu retorana, vrhunski poznavalac vinske kulture koja gostu daje preporuku i poslužuje određeno vino uz određeno jelo. Sommelier je odgovoran za vino od trenutka njegove kupovine, čuvanja, pa sve do posluživanja.