Preuzimanja

Todorićeva kupnja podigla dionice Pivovarne Laško

Ivica Todorić
Foto: Robert Anić/PIXSELL
02.07.2014.
u 18:15


Agrokor je danas objavio kako želi preuzeti i preostalih 46,88% Mercatora

Koncern Ivice Todorića objavio je namjeru preuzimanja preostalih 46,88% dionica Mercatora. Nakon što je za većinski paket prošlog petka već uplatio 172 milijuna eura, Agrokor i za svaku od preostalih 1,76 milijuna dionica nudi 86 eura.

Dionice i kod Jankoviča

Stopostotni vlasnički udio u Mercatoru tako bi ga u konačnici stajao 324 milijuna eura, a u međuvremenu je doznačio i 200 milijuna eura za smanjivanje postojećeg Mercatorova duga bankama te 20 mil. eura za operativno financiranje tekućeg poslovanja nove akvizicije s kojom je stvoren megatrgovac u regiji s oko 7 milijardi eura ukupnih prihoda. Slovenska agencija STA navodi kako Agrokorove aktivnosti preuzimanja Mercatora vodi ljubljanska brokerska tvrtka Alta Invest. Najveći vlasnici preostalih dionica su Splitska banka SG (10,76%), Unicredit Banka Slovenija (8,01%) te hrvatski mirovinski fondovi preko podružnica Societe Generalea i Unicredita u RH. Oko 10% dionica Mercatora u vlasništvu je investicijskih tvrtki i uzajamnih fondova, a 13% imaju mali dioničari, među kojima je i ljubljanski gradonačelnik Zoran Jankovič, kao suvlasnik tvrtke KLM,

Slovenski poslovni dnevnik Finance objavio je danas kako je od prodaje većinskog paketa Mercatora najviše profitirala Pivovarna Laško (PL).

Profitirali s četvrtinom

S Agrokorovom akvizicijom Mercatora, dionice Laškog porasle su čak 44% i nastavljaju rasti te se vrijednost grupacije, koja je kod banaka bila zadužena za 400 milijuna eura i pred stečajem, naglo povećala jer je postala zanimljivija ulagačima, pišu Finance.

Direktor Pivovarne Laško Dušan Zorko za Finance je izjavio da se tvrtka uspješno razdužila kod banaka za 75,5 milijuna eura koliko je dobila od Agrokora za svojih gotovo četvrtinu udjela u Mercatoru.

– To je osnova za buduću dokapitalizaciju i razgovore s potencijalnim investitorima – rekao je.

Kompanije iz koncerna Agrokor – Zvijezda, Jamnica i PIK Vinkovci – preuzele su jamstva za kredite Agrokora s austrijskom bankom VTB i francuskom BNP Paribas, priopćeno je pak danas na Zagrebačkoj burzi.

>>Velik dan za Agrokor, loš za državni kapitalizam

>>Ivica Todorić: Stvoren je najveći poslovni sustav u tranzicijskim zemljama

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije