PROPUSt

A. Zlatar zaboravila na dug od 4 mil. kn pa ga sada gura drugima

Andrea Zlatar
"
19.07.2012.
u 15:43

U zakonu jasno piše da poticaje stranim producentima plaća ministarstvo. Za strane projekte koji se ove godine planiraju u RH ukupno treba 10 milijuna kuna – nova sezona “Igre prijestolja” jedan je od njih

U javnost je iscurila informacija o problemu koji već tri mjeseca visi nad Ministarstvom kulture – producenti svjetski poznatog serijala “Igra prijestolja” zatražili su naplatu obećanih 4 milijuna kuna poticaja za snimanje u RH, a tog novca nigdje nema!

Čini se, naime, da je ministrica Andrea Zlatar u ovogodišnjem proračunu zaboravila osigurati ukupno deset milijuna za strane filmaše, odnosno 20 posto novca koji će oni potrošiti u Hrvatskoj. Takva je praksa povrata dijela uložena novca u nas relativno nova, a u svijetu je poslovni standard od kojeg profitiraju i država i filmaši.

U pokušaju da spase buduće projekte (treća sezona “Igre prijestolja” samo je jedna od planiranih stranih investicija), oko ovog se problema lobistički angažirao Hrvatski audiovizualni centar, koji je prijašnjih godina snažno lobirao za poticaje stranim filmašima.

Svjestan da je Ministarstvo kulture kiksalo već na prvom projektu međunarodne filmske suradnje, u pomoć je priskočio i ministar poduzetništva Goran Maras, na čije su ministarstvo potom pokušali prebaciti Zlataričin dug. Ovih su dana, doznajemo, došli nadomak rješenju, no još nije potvrđeno iz čijeg bi se ministarstva trebali isplatiti poticaji strancima.

Zakon je po tom pitanju vrlo jasan – u njemu eksplicitno piše da će “financijski poticaj izvršiti Ministarstvo kulture na teret državnog proračuna.” Dakle, jedina koja bi se u rješavanju trebala angažirati ona je koja je problem i prouzročila – ministrica Zlatar sa svojim pomoćnicima. Hoće li to napraviti, kako i kada, nemoguće je doznati, jer u njenom se ministarstvu već tradicionalno nitko ne javlja na telefon.

Komentara 6

OB
-obrisani-
15:54 19.07.2012.

domaći filmaši snimaju trash filmove, a mi plačamo strance?????? ja ne znam koji je ovo d.bil mogao uopće i izglasati ili propisati tu odredbu!!!!!! pa taj hdz su totalni veleizdajnici !

OB
-obrisani-
18:21 19.07.2012.

KING OF THE.... nemaš pojma o čemu govoriš, ali po dobroj hr. praksi, u nas si svatko daje za pravo komentirati što ga god volja, bez obzira na kompetencije, razinu poznavanja materije o kojoj govori, širinu vidika... U svim državamama na svijetu je praksa poticati strane filmaše sa oko 20% potrebnih sredstava, jer se na taj način ostvari višestruka zarada kroz potrošnju vrlo brojne filmske ekipe, a ne treba zaboraviti ogromne financijske učinke, koje se ostvaruje kroz promociju pojedinog grada, lokacije, države... Mnoge države u svijetu, kroz ovakvo poticanje stranih filmskih produkcija, godišnje zarade vrlo visoke zarade, u što se Hr. jedva posljednjih godinu ili dvije počela uključivati, a u ovom su nas biznisu preduhitrili i jedni Madžari, Česi, Slovaci, Slovenci, pa čak i Srbi! A nisu male zarade u pitanju!

DU
Deleted user
21:22 19.07.2012.

A da se drugarici ministrici "zaboravi" isplaćivati debela plaćurina sve dok se ne nadoknade ti novci? Možda bi se tako žena spustila s oblaka pa skužila da vođenje ministarstva nije isto kao i pisanje poezije i predavanje na faksu. Istaa legenda k'o onaj majmun!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije