Avvantura Film Festival

Zadar preko festivala traga za koprodukcijama

25.08.2012., Zadar - U zadarskom Arsenalu odrzana je press konferencija povodom vecerasnjeg otvaranja Film Forum Zadar festivala, a glavnu rijec vodili su direktor festivala Sergej Stanojkovski i poznati producent Branko Lustig. Photo: Filip Brala/PIXSELL
Foto: Filip Brala/PIXSELL
22.08.2015.
u 19:00


Među stotinu filmova bit će i "najkontroverzniji film godine", 3D "Ljubav"

Hrvatskom premijerom filma "Ubojica" velikoga tajvanskog redatelja Hsiao-hsien Houa, koji se na ovogodišnjem festivalu u Cannesu okitio nagradom za najbolju režiju, započinje večeras Avvantura Film Festival u Zadru.

3D drama

Do 28. kolovoza šesto izdanje festivala na nekoliko će lokacija prikazati više od stotinu filmova, dugometražnih igranih, kratkih i dokumentaraca, a zasigurno će najviše priča biti o najkontroverznijem filmu godine koji je digao buru i prije nego što je premijerno prikazan u Cannesu. Riječ je o filmu "Ljubav" francuskog redatelja Gaspara Noea, 3D drami s puno, kažu, hardcore sexa, art-porna... Noe kaže da nije htio biti sputan „propisanom mjerom u prikazu seksualnosti koja je uspostavljena u mainstream filmu".

Seksom obiluje i priča o ljubavnom trokutu "Obscure Spring" Meksikanca Ernesta Contrerasa uz koji će biti prikazan film "Grandma" sa Sundance Festivala, a nakon projekcije u Sarajevu, u Zadar stiže "Savršen dan" s Beniciom Del Torom. Radnja tog filma španjolskog redatelja Fernanda Leona de Aranoa događa se „negdje na Balkanu", a uz hollywoodske glumce tu su i Goran Grgić, Feđa Štukan, Antonio Franić i Slaven Španović koje se očekuje na zadarskoj projekciji.

Moralna obveza

– Na osnovi ovog festivala Zadarska županija čak je osnovala Filmski ured čija je ideja inicirana 2010. na AFFZD & FilmforumZadar Matchmakingu, koji se trudi da dovede što više produkcijskih kuća koje bi snimale u Zadru. Tako da ovaj festival više nije samo kultura i umjetnost već počinje djelovati i na gospodarskoj razini. Istaknuo bih da smo jedan od četiri filmska festivala u Hrvatskoj, a ima ih više od šezdeset, koji dobiva potporu Creative Europe Media Desk i jedini smo koji imamo pokroviteljstvo Eurimagesa – kaže direktor Sergej Stanojkovski i upozorava na dosad nedovoljnu pomoć Hrvatskog audiovizualnog centra.

– Neke radionice dobivaju istu potporu kao naš festival koji ima više od 100 filmova i mnogo gostiju a da nemamo nijedno kino i svu tehničku infrastrukturu moramo donositi u Zadar, što prouzrokuje enormne troškove.

Zagreb ima više od petnaest filmskih festivala sa stopostotnom tehničkom i logističkom infrastrukturom i nerazmjerno je u većoj prednosti, dok je u Zadru filmski festival jedina mogućnost da se prikazuju nezavisni filmovi. Smatram da je to i moralna obveza onih koji donose odluke o dodjeli sredstava da daju snažniju potporu onome što činimo na festivalu u Zadru – kaže Stanojkovski.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije