Kerempuhov humor

Cabaret Chische Lische ne štedi Krležu ni Preradovića, ali ni Isusa

kerempuh cabaret (1)
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
1/3
28.11.2012.
u 21:31


Miks utjecaja - Citiraju se hrvatski klasici, ali i Jelena Rozga, Lady Gaga i druge “zvijezde”

U satiričkom kazalištu Kerempuh užurbano se priprema Cabaret Chische Lische, koji će biti praizveden 1. prosinca na noćnoj sceni tog zagrebačkog kazališta. Svakome tko je ikad bio u blizini ansambla Kerempuha, pogotovo njegova muškog dijela, Chiche Licshe je poznat kao kazališni bend pun humora u kojem glume, sviraju i pjevaju Ivan Đuričić, Mario Mirković, Luka Petrušić, Hrvoje Kečkeš i Maja Posavec. Nastao je tijekom rada na predstavi “O medvjedima i ljudima” Saše Anočića te se razvijao do danas. Svoj će rad tako prvi put u formi autorske kabaretne predstave podijeliti sa širom publikom.

Kabaret bez redatelja

– Fascinirana sam ludošću i spontanošću kojom članovi benda pristupaju svojem radu. Oni su iznimno povezana zajednica, iz vlastitog gušta nakon predstava ostaju svirati u podrumu Kerempuha iako od toga nemaju nikakvu materijalnu korist. Kao dramaturginja nisam dvojila trebam li ući u projekt iako sam bila svjesna velikog tereta jer ova predstava nema redatelja, nego su članovi benda sve sami osmislili. Moja je odgovornost bila upakirati njihove ideje u suvisao komad, a tu se uvijek javlja ključno pitanje – hoće li publici biti smiješno ono što je nama? – objasnila nam je tijekom jedne probe Dora Delbianco, dramaturginja projekta.

A sudeći prema reakcijama kazališnog osoblja i prijatelja koji su se okupili na probi, svojim karakteristično kerempuhovskim humorom Cabaret Chische Lische lako bi se mogao svidjeti onima koji i inače dolaze u to kazalište. U njemu se kolumne Ante Tomića miješaju s Krležinim “Baladama Petrice Kerempuha”, Rozgina “Bižuterija” s “Bad Romance” Lady Gage. “Putnik” Petra Preradovića dobio je svoju narodnjačku obradu, a Krležin “Khevenhiller” hip-hop dionicu u interpretaciji Maje Posavec. Krleža kao jedan od najčešće citiranih autora pojavljuje se na pozornici u obliku lutke koju menadžer, neodoljivo nalik na Mamića, samovoljno seli od jednog domaćeg nakladnika do drugog ubirući pritom goleme postotke od transfera.

Krist imitira Sudca

Na tapetu ubojite satire se našao čak i Isus Krist, ovaj put u ulozi dalmatinskog pjevača okruženog paparazzima i obožavateljicama s kojima se rado proveseli između koncerata i promocija svojih novih kuharica “kako s dvije ribe nahraniti narod” ili DVD-a “aerobik na križu”. Najveći mu je hit ipak “Oprosti mi, Papa”, a da ne pjeva, kaže, bio bi imitator Zlatka Sudca.

I na temelju ovih nekoliko odlomaka, a smijemo otkriti previše, jasno je da nas u Cabaretu Chiche Lische čeka zločesti, opsceni i blasfemični humor koji bi dijelu publike mogao biti uvredljiv, ali mnogima jednostavno neopterećeno zabavan. A Kerempuh i tako računa na potonje.

Komentara 2

SE
sestrićna
21:45 28.11.2012.

ne štede nikog osim možda svoje moždane vijuge...

ER
EUGEN ROMMEL
14:57 29.11.2012.

kvatrić, napisao sam sličan komentar ali su ga obrisali! Tako će vjerojatno i tvoj! Toliko o slobodi govora, razmišljanja....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije