drugo izdanje Cinehilla

Filmski pogled na europske granice i priča o kontroverznom ruskom pjesniku

storyeditor/2024-07-08/vampirica.jpg
Cinehill Festival
09.07.2024.
u 13:30

Cinehill službeno započinje 24. srpnja, a među filmovima koje će publika obožavati ističu se romantična komedija "Vampirica mekog srca traži suicidalnu osobu" i otkačeni "Pas na sudu", temeljen na istinitim događajima

Već dobro poznati nasljednik Motovun Film Festivala, drugi Cinehill, na odmorištu Petehovac u Gorskom kotaru održat će se od 24. do 28. srpnja, a i ove nas godine očekuje bogat filmski, glazbeni i književni program. Presicu u Rijeci jučer je održao direktor festivala Igor Mirković, a zagrebačkoj publici program su predstavile Milena Zajović, selektorica glavnog programa, te Inja Korać, selektorica programa Motovunski kratki i voditeljica programa Timpetill, a saznali smo da nas ove godine očekuju i lokacije poput Golubinjaka, Fužina i Delnica, na kojima će se održati više od 50 projekcija.

Iako program službeno počinje 24. srpnja, večer prije u Park šumi Golubinjak bit će prikazan film o pustinjskoj avanturi hrvatskog alpinista Stipe Božića – "Taklamakan", koji je sam režirao. Početak je ovo koji obilježava 150 godina organiziranog planinarenja u Hrvatskoj, a u kategoriji "Stipe Božić – filmovi s vrha svijeta" nalaze se još dva filma u njegovoj režiji – "Zid tišine" i "Dhaulagiri Express".

U glavnom se programu nalazi 13 filmova, a najistaknutiji su oni politički nabijeni. Prvi od njih svakako je "Zelena granica", redateljice Agnieszke Holland, koji prati izbjegličku obitelj koja se nađe na granici Bjelorusije i Poljske, hit u kinima koji je izazvao reakciju ultrakonzervativne poljske vlade i ministara. Tu je i biografski film o kontroverznom ruskom piscu, političkom antijunaku i Putinovu psu rata "Priča o Eduardu Limonovu", koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem Cannesu te je nominiran za Zlatnu palmu, a ujedno je i povratnički film Kirilla Serebrennikova nakon šest godina, od kojih je dvije proveo u kućnom pritvoru.

Osim političkih tema, glavni program sadrži i one zabavne poput horor romantične komedije "Vampirica mekog srca traži suicidalnu osobu", o mladoj vampirici koja je preosjetljiva da bi ubijala. Redateljica Ariane Louis-Seize, kojoj je ovo prvi dugometražni film, u Veneciji je osvojila četiri nagrade, među kojima je i ona za najbolju režiju, a film je opisan kao mješavina komedije "Obitelj Adams" i Netflixove serije "Stranger Things".

Treba istaknuti i dobitnika ovogodišnje Pseće palme na Cannesu, a to je pas Kodi, koji u sudskoj komediji nadahnutoj stvarnim događajima igra Cosmosa, psa kojemu je u Švicarskoj suđeno kao samostalnom biću, a obranu mu je pružala odvjetnica za nemoguće slučajeve Avril Lucciani. "Pas na sudu" donosi humor i filozofska promišljanja o pravdi i empatiji, a Avril uz pomoć Cosmosa prihvaća kompleksnost vlastite ljudskosti.

U kategoriji "Brazil – zemlja partner" očekuje nas sedam filmova, a jedan od njih je "Betânia", drama koja je bila hit ovogodišnjeg Berlinalea, a prikazuje prekrasan pejzaž koji postaje turistički zagađen. S druge strane mješavina neovesterna, trilera opsade i distopijske znanstvene fantastike, "Bacurau" je sniman kamerama starim 50 godina te na šinama koje su korištene za snimanje vesterna 60-ih i 70-ih godina.

Festivalsku nagradu 50 godina na Cinehillu primit će glumac i gost festivala Bogdan Diklić za svoj polustoljetni angažman koji broji više od 200 uloga u filmovima, serijama i predstavama, a u kategoriji "Bogdan Diklić: 50 godina" nalaze se četiri filma – "Gori vatra", "Maratonci trče počasni krug", "Nacionalna klasa do 785 ccm" te "U raljama života".

Jedan od gostiju festivala je i britanski redatelj Julien Temple, koji se istaknuo glazbenim dokumentarcima o brojnim svjetskim imenima, a ovogodišnji je dobitnik počasne nagrade Maverick za kinematografsku hrabrost i širenje granica filmskog izričaja. Osim neviđenih snimki u filmu "Shane MacGowan: Priča o pjevaču Poguesa", publika će imati priliku vidjeti i "Glastonbury", "Joe Strummer: Neispisana budućnost" te "Keith Richards – Postanak vrste".

Ljubitelji književnosti svakako neće ostati zakinuti jer program "Čitaj ovo" dovodi četvero književnika, Juricu Pavičića, Moniku Herceg, Olju Savičević Ivančević i Antu Tomića, koji će s publikom podijeliti preporuke za čitanje, ali i predstaviti svoje nove knjige. Što se tiče glazbenog programa, na dan otvaranja nastupit će kantautor i multiinstrumentalist Antun Aleksa, umjetničkog imena IDEM, a festival zatvaraju riječke legende Let3.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije