PROMO

HDLU i MSU Zagreb predstavljaju retrospektivnu izložbu "Picelj i prijatelji" povodom 100-godišnjice rođenja Ivana Picelja (1924.- 2011.)

Picelj i prijatelji
Foto: Keiichi Tahara
1/5
03.09.2024.
u 14:20

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika i Muzej suvremene umjetnosti Zagreb pozivaju vas na otvorenje retrospektivne izložbe Picelj i prijatelji jednog od najistaknutijih hrvatskih umjetnika druge polovice 20. stoljeća, Ivana Picelja, koje će se održati u četvrtak, 19. rujna u 19: 30 sati u MSU Zagreb. Prva sveobuhvatna retrospektiva Piceljevog stvaralaštva nakon smrti organizira se povodom stogodišnjice njegovog rođenja (1924.- 2011.), a autor izložbe je prof.dr.sc. Zvonko Maković. Retrospektiva ostaje otvorena do 17. studenog, a tijekom njenog trajanja bit će organiziran bogat i raznovrstan popratni filmski, edukativni i diskurzivni program te brojna stručna vodstva.

Izložbom Picelj i prijatelji predstavlja se izvanredan i širok Piceljev opus, osvjetljuju se njegovi inovativni doprinosi umjetničkom području te se podcrtava njegova ključna uloga na međunarodnoj umjetničkoj sceni. Ivan Picelj predvodnik je apstraktne umjetnosti 1950-ih godina te je član umjetničkih grupa EXAT-51 i pokreta Nove tendencije koji je grad Zagreb stavio na globalnu kartu umjetničkih zbivanja. Njegovi radovi zastupljeni su u fundusima istaknutih svjetskih muzeja poput Muzeja moderne umjetnosti u New Yorku, muzeja Tate Modern te Victoria & Albert muzeja u Londonu, Centra Georges Pompidou u Parizu, muzeja Sztuki u Łódźu, među ostalima.

Ivan Picelj, Naranga, 70 x 70 x 5,5 cm, 1965 (Zbirka Vujičić)
Foto: Damir Fabijanić

Kako ističe kustos izložbe Zvonko Maković, Ivan Picelj važan je ne samo kao istaknuti pojedinac i umjetnik koji je u teškim vremenima inaugurirao apstraktnu umjetnost svjesno se pozivajući na velike prethodnike iz avangardi s početka stoljeća, što je u tadašnjoj društvenoj i političkoj praksi imalo negativni odjek, nego je svoju umjetnost uvijek vezao s umjetnošću bliskih suradnika i prijatelja. Od najranijih dana Picelj je težio kolektivnoj afirmaciji, ne individualnoj. On je bio taj koji je uspostavljao veze u inozemstvu i tako stvarao mogućnosti da se već na početku pedesetih naši umjetnici, a ne samo on predstavljaju na relevantnim izložbama u svijetu i to u respektabilnim galerijama. Također, kroz Piceljevo su se djelo nalazile jasne poveznice koje su hrvatsku umjetnost pedesetih godina uključivale u tokove koji su nastajali u velikim, mahom europskim središtima toga doba.

Ivan Picelj, Wertho, 80 x 80 x 9,5 cm, 1972. (MSU)
Foto: Damir Fabijanić

Upravo sve nabrojano glavni je razlog proširivanja retrospektivne izložbe Picelj i prijatelji uključivanjem svih segmenata njegova djelovanja od slikarstva do objekata, preko grafičkog dizajna, kako plakata, tako i opreme knjiga, kataloga i časopisa, a paralelno s njima i djela umjetnikovih prijatelja, odreda istaknutih protagonista njegova vremena: Yaacova Agama,, Getulia Alvianija, Hansa Arpa, Mihajla Arsovskog, Vojina Bakića, Vladimira Bonačića, Carlosa Cruz-Dieza, Iva Kaline, Julija Knifera, Almira Mavigniera, Francoisa Morelleta, Vladimira Kristla, Božidara Rašice, Jesúsa Rafaela Sota, Aleksandra Srneca i Victora Vasarelyja.

Ivan Picelj, Mythos II, 80 x 105 cm, 1960. (Privatno vlasništvo)
Foto: Damir Fabijanić

Iznimno stvaralaštvo Ivana Picelja dodatno će se aktualizirati raznovrsnim tematskim popratnim programom u MSU Zagreb namijenjenim širokom dobnom rasponu posjetitelja. Organizirat će se radionica Mali i veliki (5. listopada) namijenjena djeci od 4 do 10 godina i roditeljima ili starijoj pratnji, radionica KreARTivka (9. studenog) namijenjena djeci od 6 do 10 godina te izložba učenika osnovnih i srednjih škola CreArtivci (14.-17. studenog).

Prikazat će se film Nove tendencije (15. studenog, 18 sati) uz razgovor s relevantnim stručnjacima te će se organizirati diskurzivni program na kojem će sa stručnim predavanjima sudjelovati: autor izložbe prof. dr.sc. Zvonko Maković (Ivan Picelj – formativne godine i EXAT 51, 3. listopada, 18 sati), voditeljica Zbirke slikarstva u Muzeju suvremene umjetnosti, suradnica na izložbi i urednica monografije Ivana Picelja dr.sc. Snježana Pintarić (Piceljevi reljefi, 7. studenog, 18 sati), voditeljica Zbirke grafičkog dizajna u Muzeju za umjetnost i obrt dr.sc. Koraljka Vlajo (Vizualni identiteti Ivana Picelja, 24. listopada, u 18 sati) i voditeljica Arhiva Tošo Dabac Bella Rupena uz gošću Marinu Benažić (Picelj i Dabac – dugogodišnje kreativno prijateljstvo30. listopada, 18 sati).

Organizirat će se brojna stručna vodstva za javnost nedjeljama u 11:30 sati i to 29. rujna, 27. listopada te 17. studenog dok će stručno vodstvo za javnost uz kustosa izložbe biti upriličeno 17. listopada u 18 sati. Zagrebačka uspješnica, posljednja ovogodišnja pješačka tura Art ex Machina koja tematizira Nove tendencije, održat će se 19. listopada s posebnim fokusom na stvaralaštvo Ivana Picelja, a povodom izložbe Picelj i prijatelji.

Ivan Picelj, Kompozicija YZ3, 116 x 81 cm cm, 1956 (Zbirka Vujičić)
Foto: Damir Fabijanić

Sve informacije o izložbi Picelj i prijatelji pratite na stranici piceljiprijatelji.hdlu.hr.

Retrospektivu Picelj i prijatelji financijski podupiru: Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Turistička zajednica grada Zagreba, Program Europske Unije Kreativna Europa, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske

Glavni medijski pokrovitelj: Večernji list
Medijski partneri: HRT, Grazia

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije