Nova biografija pisca

Janko Matko trebao je Alojziju Stepincu biti vjenčani kum

storyeditor/2024-07-18/Janko_i_Anka_Matko_-_svadba_1.jpg
Privatna arhiva
19.07.2024.
u 12:46

Roman "Janko Matko – Život piše romane", koji razotkriva pozadinu događaja Matkovih djela, napisao je piščev unuk Mario Matko

U izdanju Naklade Matko upravo je izdan novi roman "Janko Matko – Život piše romane" Marija Matka, unuka poznatog pisca.

Romansirana biografija Janka Matka (1898. – 1979.) fascinantna je saga o uzbudljivom životnom putovanju seoskog dječaka koji je, unatoč turbulentnim povijesnim vremenima kroz koja je prolazio, izrastao u čuvenog urara, trgovca koraljima, zlatara i vrhunskog procjenitelja dragulja, a potom i u najpopularnijeg hrvatskog pučkog pisca, mecenu i dobrotvora.

Književni opus Janka Matka, kao što znamo, krasi duboka ukorijenjenost u zavičaj i narodnu tradiciju pa su teme njegovih romana uvijek stvarni događaji i ljudi – seljaci, javne ličnosti i pripadnici vlastele, ali i njihove duboko skrivane tajne. U romanu se pojavljuje i ime blaženika Alojzija Stepinca, kojem je njegov prijatelj iz djetinjstva Janko Matko svojevremeno trebao postati vjenčani kum. Tu su i članovi uglednih plemićkih obitelji u "zabranjenim" vezama, poznati pripadnici građanskog života Zagreba sa svojim sudbinama i junakinje majke te žene rastrgane između dužnosti i ljubavi.

Autor knjige i unuk pisca Mario Matko prvi put razotkriva stvarne aktere i pozadine dramatičnih događaja koje je s posebnim senzibilitetom romansirao Janko Matko stvarajući svoj jedinstveni književni opus iz kojeg izdvajamo samo neka djela po kojima ga pamtimo – "Žrtva", "Moć zemlje", "Dragulji i strasti", "Pokajnik", "Ribar i more", "Majka", "Krv nije voda", "Tajna", "Kardinalova ljubav"...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije