Na mnogima omiljenom televizijskom kanalu National Geographicu srijedom u 22 sata vraćamo se u osamdesete godine 20. stoljeća. Serija "Osamdesete: Top deset", kroz koju gledatelje vodi glumac Rob Lowe, bavi se nekima od najupečatljivijih dijelova svakodnevnog života u vremenima koja i danas neki zovu zlatnima. Doba je to koje su obilježili glazba, moda, razvoj tehnologija, ali i specifična gastronomija. Upravo epizoda serije koja je posvećena brzoj hrani donosi zanimljivu usporedbu života u to doba u Americi i u Hrvatskoj.
Serija podsjeća da se upravo u osamdesetima ljudski život počeo ubrzavati do neslućenih brzina, a s tim je novim ritmom na scenu stupio i razvoj brze hrane. U Americi se na tom polju vodio pravi marketinški rat, a je li bolji McDonald'sov Big Mac ili Burger Kingov Whopper, bilo je pitanje svih pitanja. Hrvatska i Zagreb tada se nisu previše zamarali tim dilemama, jer u nas su se tada (kao i danas) jeli ćevapčići. Sve se to promijenilo kada je 1986. godine u Draškovićevoj ulici u Zagrebu otvoren legendarni Hamby, prvi hamburger bar u Hrvatskoj.
Na našu brzu hranu tog doba, čije zanimljive eksponate čuva u svom muzeju, podsjeća Anastasija Knežević, vlasnica muzeja Zagreb 80's:
- I kod nas je bilo fast fooda, samo drukčijeg, razlikovao se u pakiranju i konceptu. Kod nas su se rasprave vodile jesu li bolji fileki ili đuveđ iz konzerve. Mesni doručak bio je veliki favorit, kao i grah s kobasicom, a sasvim posebna priča bile su riblje konzerve, na kojima su odrastale generacije fizičkih radnika, građevinara, pomoraca, izviđača, vojnika…" A kako su se kod nas trošile konzerve? Neki se još sjećaju toplog obroka koji je na stol stizao nakon pet minuta podgrijavanja u rajnglici. Oni koji ne znaju kako je to izgledalo pozvani su u Muzej Zagreb 80's koj će uskoro ponuditi gastronomsko iskustvo osamdesetih, tj. odabrano jelo iz konzerve moći će se kušati u muzeju u Radićevoj ulici. Dobar tek!