Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dani satire

Kaki King na ljetnoj turneji u Hrvatskoj u srpnju

Kaki King
arhiva
14.06.2012.
u 15:40

Gitaru svira na vrlo specifičan način, kombinirajući slojevite akorde sa fret-tappingom i slap-bas tehnikom, usput koristeći gitaru i kao perkusije

Kaki King, gitaristička zvijezda, nastupa u Hrvatskoj na ljetnoj turneji u Rijeci, Visu i Dubrovniku, 12., 14. i 17. srpnja. Ona je jedna od najuzbudljivijih solo gitaristica/skladateljica koje/i su se pojavili posljednjih desetljeća. Surađivala je i s Foo Fightersima te sa Eddiejem Vedderom i Michaelom Brookom na glazbi za film „Into the Wild“ glumca i režisera Sean Penna.

Gitaru svira na vrlo specifičan način, kombinirajući slojevite akorde s fret-tappingom i slap-bas tehnikom, usput koristeći gitaru i kao perkusije. Dodatnu dimenziju njenom sviranju daju najrazličitiji štimovi koje koristi i inspiracija koju crpi odasvud; od zvukova užurbanih ulica velikih gradova, preko indie pop-rocka, jazza i folka, pa sve do klasičnih skladatelja poput Stravinskog, Prokofieva i Debussyja. Počela je svirati kao četverogodišnjakinja, na nagovor oca koji je prepoznao njezin talent. Doduše, nije se dugo zadržala na gitari već je ubrzo prešla na bubnjeve. Po dolasku na njujorško sveučilište ipak se vraća gitari i počinje svirati po barovima i na stanicama podzemne željeznice, gdje nakon interesa prolaznika za snimljenim CD-om Kaki shvaća da joj treba demo, koji ubrzo i snima. Taj demo materijal privukao je pažnju diskografske kuće "Velour Records“ i 2002 godine Kaki izdaje svoj debi album koji odmah biva izvrsno prihvaćen od publike i kritike.

Do danas snimila je ukupno pet albuma i dva EP-ja te nastupala na gotovo svim kontinentima. Dijelila je pozornicu s velikanima poput Marianne Faithful, Davida Byrnea, Roberta Randolpha, Keb Mo, Soulivea, Mikea Gordona i Charlieja Huntera. U veljači 2006. časopis Rolling Stone objavljuje listu „Novi gitarski bogovi“ s Kaki King kao jedinom ženskom gitaristicom i najmlađim umjetnikom na toj listi. Na poziv Davea Grohla gostuje na albumu Foo Fightersa „Echoes, Silence, Patience & Grace“ u pjesmi „Ballad of the Beaconsfield Miners“ te im se pridružuje na turneji i nastupa s njima u O2 areni u Londonu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije