Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nagrada Milivoj Cvetnić

Klara Thavenet osvojila prvu nagradu u Hrvatskoj Kostajnici

23.06.2023.
u 12:26

Mlada pjesnikinja Klara Thavenet osvojila je nagradu Milivoj Cvetnić koju već trinaest godina u Hrvatskoj Kostajnici dodjeljuje Društvo prijatelja knjige Milivoj Cvetnić u spomen na tog prerano preminulog kostajničkog pjesnika

Mlada pjesnikinja iz Leskovca Topličkog (naselja smještenog nedaleko Varaždinskih Toplica) Klara Thavenet dobitnica je nagrade Milivoj Cvetnić koju po trinaesti put dodjeljuje istoimeno Društvo prijatelja knjige iz Hrvatske Kostajnice. Nagradu koja se sastoji od objavljivanja knjige i plakete Klara Thavenet osvojila je zbirkom "Izmišljeni atelje" koju je uredila Marija Krupić.

Naslovnica i ilustracije unutar knjige su također rad svestrane pjesnikinje koja se osim književnog rada, bavi i slikanjem, ali i glazbom gdje je na hip hop sceni poznatija pod umjetničkim imenom Arbod.

"Izgubljena u labirintu svojega uma, u labirintu svojih osjećaja, Klara je samu sebe, u sebi i raspela i uskrisila. Malo je ljudi koji su još za svojega života iskusili i svoju duhovnu smrt. Pjesnikinja je svoj život rastvorila. Klaru je njezina rođena poezija izvela iz pakla. Vjerujem da je i Milivoj Cvetnić sretan da je ovakav cvijet poniknuo iz njegova korijena", napisao je u pogovoru zbirke predsjednik Prosudbenog povjerenstva za dodjelu nagrade Milivoj Cvetnić, antologijski pjesnik Enes Kišević.

Enes Kišević je uz suprugu Asju brojnoj publici okupljenoj u svečanoj dvorani kostajničkog hotela Central pročitao pregršt iznimno zrelih i provokativnih pjesama Klare Thavenet. A kako su u Hrvatskoj Kostajnici održani jubilarni petnaesti po redu pjesnički susreti koji nose ime po kostajničkom pjesniku Milivoju Cvetniću koji je stradao u Drugom svjetskom ratu na antifašističkoj strani, te za života nije objavio niti jednu knjigu, publika je čula i pjesme svih dosadašnjih laureatkinja i laureata.

Društvo prijatelja knjige Milivoj Cvetnić na čijem je čelu Stela Cvetnić-Radić u petnaest godina postojanja tiskalo je dvadesetak knjiga. Uz knjige pobjednika natječaja za mlade i neafirmirane pjesnike koji još nisu objavili knjigu, Društvo je objavilo i Cvetnićevu "Liriku" (čije je prvo izdanje 2006. godine objavio Disput), ali i knjige pjesnika koji nisu osvojili nagradu na natječaju, ali su njihove zbirke pohvaljene.

Ove je godine na natječaj pristiglo četrdesetak rukopisa, a prosudbeno povjerenstvo je pohvalilo i Petru Čeč za "Sramežljivost krošnji", Matiju Štahana za "Pjesme početka i kraja", Antonelu Čugalj za "Krunu od granja" i Ivanu Lulić za rukopis "Znaš li gdje je Špišić Bukovica". Povodom jubileja kostajničkih pjesničkih susreta čiji su ugled, uz Enesa Kiševića, gradili i velikani pjesničke riječi poput Petra Gudelja i Mile Stojića, a za koje je zaslužan i sisački kulturtreger Đuro Tadić, objavljen je i sažeti deplijan na čijoj se naslovnici nalazi odličan Cvetnićev portret, rad uglednog akademskog slikara i pedagoga Davorina Radića koji u rodnoj Hrvatskoj Kostajnici ima atelje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije