Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nagrađene drame

Lidija Deduš i Espi Tomičić pobjednici su Natječaja HNK Zagreb

Facebook
08.06.2022.
u 10:36

"Drvene ptice" i "Budi uvijek kao zmaj" pobijedile su jednoglasnom odlukom žirija

Krajem veljače 1986. godine jedan je maloljetnik u šumi Lackovici, na cesti između Ladanja Donjeg i Čulinca, metalnom polugom nekoliko puta udario šesnaestogodišnju djevojku koja je poslije preminula od ozljeda... Majka i njezino troje djece provalili su u napušteni stan u jednom od zagrebačkih naselja...

Ne brinite, ovo nije tehničkom greškom objavljen početak nekih tekstova iz Crne kronike Večernjeg lista. Ovo su teme dvije nove drame, koje su upravo pobijedile na Natječaju za suvremeni dramski tekst HNK Zagreb, a autori su im Lidija Deduš i Espi Tomičić.

Riječ je o natječaju koji su u HNK Zagreb pokrenuli u studenome 2019. godine, a u čijem je prvom ciklusu pobijedila drama Monike Herceg "Gdje se kupuju nježnosti", koja je svoju praizvedbu na velikoj sceni HNK Zagreb doživjela u siječnju 2021. godine, u režiji Renea Medvešeka. Sada imamo i dva nova, ravnopravna pobjednika u drugom ciklusu ovog važnog natječaja, kojem je prvenstveni cilj "uhvatiti" suvremeni život i dovesti ga na scenu središnje kazališne kuće u Hrvatskoj.

Jučer je objavljeno da su na novom natječaju, jednoglasnom odlukom ocjenjivačkoga suda Drame HNK, a čine ga intendantica Dubravka Vrgoč, ravnatelj Drame Ivica Buljan i dramaturginja Mirna Rustemović, pobijedile drame: "Drvene ptice" Lidije Deduš i "Budi uvijek kao zmaj" Espija Tomičića.

"Drvene ptice" počivaju na stvarnom događaju i to je to strašno ubojstvo mlade djevojke kojim počinje ovaj tekst. Autorica kroz formu krimipriče govori o zadnjih pet dana u životu mlade djevojke, o ljudima koji je okružuju, ali i mukotrpnom seoskom životu. Žiri je o ovom djelu zapisao: "Pred nama se otvara čudesna slagalica života na selu u svoj svojoj grubosti, tek uz poneku nježnost i golemu glad za slobodom i ljubavi."

"Budi uvijek kao zmaj" prati malenu obitelj u njima nametnutoj situaciji. Provalili su u napušten stan i bauljaju iz sobe u sobu, pokušavajući, u stanu bez struje i vode, izgraditi neki svoj život, neki novi smisao. No, to je ujedno i priča o stalnoj opasnosti od prisilnog izbacivanja, strahu od života na ulici koji će neminovno djecu odvojiti od majke, ali i priča o jednom transrodnom djetetu, nadanjima i strahovanju cijele obitelji koja se našla u bezizlaznoj situaciji. Za ovu dramu žiri, među ostalim, kaže: "Funkciju dramskih lica dobivaju fizičke zadatosti u stanu poput Vrata ili Hodnika. Tu je i Kor koji komentira radnju, izvanredan predložak za neku moguću glazbenu obradu."

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije