Novi hrvatski film

Neujednačena Djeca jeseni nisu iskoristila jake glavne glumce

Scena iz filma
Foto: Arhiva VL
04.12.2013.
u 16:45

Uvjerljiva gluma Judite Franković i Leona Lučeva glavni su aduti ovog filma

Nakon što je najavljena pa povučena iz programa Festivala igranog filma u Puli 2012. godine, hrvatska premijera filma “Djeca jeseni” u ponedjeljak je napokon održana u zagrebačkom Branimir centru.Film redatelja Gorana Rukavine i scenarista Zvonimira Munivrane (kojeg je Renato Baretić svojedobno optuživao za krađu scenarija) nelinearnom naracijom prati obitelj mrtvozornika Marka (Leon Lučev), čija je supruga (Ivana Roščić) neobjašnjivo nestala tijekom arheološke ekspedicije u Boliviji.

Iako već godinama nije jasno je li živa, pisma potpisana njezinim imenom redovito dolaze na adresu njegove kćeri (Anamarija Mandić) uvjeravajući je da je mama u bolnici i da će se uskoro ponovno susresti.Istovremeno, djevojčica se sve više veže za obiteljsku prijateljicu Lidiju (Judita Franković), koja s Markom ima ambivalentan odnos...

Uvjerljiva gluma Judite Franković i Leona Lučeva glavni su aduti ovog filma, koji se može opisati kao obiteljska drama s elementima trilera iako sadrži i neobjašnjive digresije u karikaturu, pa čak i grotesku (primjerice, u prikazu avangardnog seksualnog života Markovih susjeda). Osim stilskog i žanrovskog lutanja te povremenog pomanjkanja ritma, u filmu najviše smetaju kičasti prizori snoviđenja glavnog junaka. Kako se radnja razvija, film sve bolje teče, no na kraju ipak je završio u patetici.Konačni dojam je slabašan – neujednačenost, sitne pogreške i ukočeni dijalozi jakim glumcima jednostavno nisu omogućili da potpuno pokažu svoj talent.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije