ljetna literatura

Novak je već klasik, Nesbø ima horor roman, a Tomić vjeruje u sretan kraj

storyeditor/2024-07-11/Sira.jpg
Foto: Fraktura
1/8
12.07.2024.
u 10:13

Ivica Đikić u "Divljem kvasu" s puno humora oživljava atmosferu provincijskoga gradića u kojem svatko zna svakoga, a Zoran Žmirić u "Visokim travama" daje knjigu o generaciji kojoj su snovi ukradeni ratom

Pod klimom ili na plaži, kako god koga posluži sreća ili je tu u pitanju stvar izbora, knjiga je idealan sudrug za godišnji odmor i umno putovanje na mjesta na kojima možda nikada nećemo biti. Izdavači su se potrudili osigurati najrecentnija izdanja svjetske i domaće književne scene, pročešljali smo i pročitali neka od njih pa evo izbora koji će neodlučnima možda olakšati kupnju ljetne literature.

U Frakturi je more toga, no meni jedno od dražih novih izdanja je roman "Sira" Maríe Dueñas o slavnoj modistici špijunki Siri. Napeta priča guta se u jednom danu i dugoočekivani je nastavak svjetske senzacije "Vrijeme između krojenja", knjige po kojoj je snimljena i hit serija i prodana je u tri milijuna primjeraka te je imala čak 37 izdanja. Stvar s nastavkom ove knjige tim je zabavnija što je španjolska spisateljica "obećala" da ga nikada neće napisati... Uglavnom, ovaj put Sira nas u poslijeratnom svijetu vodi ulicama Jeruzalema i Londona, sve do Madrida usred Francova režima i egzotičnog Tangera. Za bogatije čitalačko iskustvo ove špijunske avanture preporučujemo da ipak prvo pročitate "Vrijeme između krojenja".

Foto: Fraktura

Iz pera također španjolskog autora Carlosa Ruiza Zafóna tu je prijevod njegova hit naslova "Trilogija magle" u kojoj su sabrana tri prva njegova romana s kojima je postao slavan. Obožavatelji znaju da mu poetiku krase avantura, misterij, smrtna opasnost i razorne obiteljske tajne, ali i nestvarni krajolici obale Atlantika ili dramatična realnost Calcutte.

Od dobrih krimića u Frakturi preporučujemo "Liste" Yomi Adegoke, koja razotkriva šokantan utjecaj društvenih mreža, globalni fenomen "Anna O." Matthewa Blakea, prema kojem Netflix već snima seriju, i "Crnu Vučicu" Juana Gómeza-Jurada. Od domaćih autora Ivica Đikić u "Divljem kvasu" s puno humora i gorčine, ali maestralno, oživljava atmosferu provincijskoga gradića u kojem svatko zna svakoga i u kojem se prošlost i sadašnjost ne mogu odvojiti. A preporučujemo i "Visoke trave" Zorana Žmirića, koji je napisao knjigu o generaciji kojoj su snovi nasilno ukradeni ratom. Što se tiče publicistike u Frakturi, nije novi naslov, ali svakako jest za opetovanu preporuku, a to je "Tito povjerljivo i osobno" pitkog i čitkog Borisa Rašete.

Iz V.B.Z.-a stiže pravo ljetno štivo "Ljeto u hotelu Portofino" britanskog pisca J. P. O'Connella. Povijesna je to drama koja se zbiva u dvadesetim godinama prošlog stoljeća, o posljedicama Prvog svjetskog rata i kontrastu između idilične talijanske rivijere i zemlje nad kojom se nadvijaju mračni oblaci fašizma. Savršeno štivo za obožavatelje serija "Downton Abbey", "Kruna" ili "Durrellovi". Svakako pročitajte i novi roman Aleksandra Hemona "Bejturan i ruža", kritičari kažu njegovo remek-djelo, epsku priču o muškoj ljubavi i preživljavanju rata koja vodi od Galicije do Šangaja.

Foto: V.B.Z.

Mozaik knjiga pak izdao je novu knjigu velikog američkog pisca priča Amora Towlesa "Stol za dvoje". Knjiga se sastoji od šest priča smještenih u New York i jedne duže, gotovo kraćeg romana, koja se odvija u Los Angelesu. Svaka priča uključuje dvoje ljudi koji sjede za stolom i razgovaraju, a svaki od tih razgovora krije potencijal za istinsku dramu. Svjetsku slavu Towles je stekao romanom "Plemeniti gospodin u Moskvi", koji, ako ga niste pročitali, obavezno potražite također u Mozaiku knjiga. Od krimića iz Mozaika tu je deseti slučaj inspektorice Kim Stone "Mrtve uspomene" iz pera Britanke Angele Marsons.

Foto: Mozaik Knjiga

Nakladnik Petrine knjige objavio je odličan, Pulitzerom 2016. godine nagrađen roman "Simpatizer" Vieta Thanha Nguyena, priču o dvostrukom agentu infiltriranom u poraženu vojsku Južnog Vijetnama. To je crna komedija, povijesni roman i književni triler u jednom, prema knjizi je snimljena istoimena HBO-ova uspješnica.

Foto: Petrine knjige

Naklada Vuković&Runjić prevela je Čileanca Benjamina Labatuta koji u svojem "Manijaku" daje triptih u čijem je središtu pripovijest o Johnu von Neumannu, briljantnom znanstveniku mađarskog podrijetla čije se djelovanje račvalo u područja kvantne fizike i teorije igre, funkcionalne analize u matematici i nuklearnog naoružanja. Esejistika koja se čita kao triler.

Apsolutni hit izdavača OceanMore i dalje je "Slučaj vlastite pogibelji" Kristiana Novaka, koji je sad već u trećem izdanju. Roman je to za koji je autor nagrađen i nagradom Vladimir Nazor za književnost. Mladi prometni policajac nađen je mrtav na stražnjem sjedištu svojeg automobila. Slučaj je klasificiran kao samoubojstvo, u što, s obzirom na niz neobičnih okolnosti i činjenicu da nije obavljena obdukcija, sumnja njegova obitelj i od njegova starijeg brata, također policajca, zahtijeva da sazna istinu. Od novijih njihovih izdanja izdvajamo i uzbudljiv, napet, sjajan roman "Jutarnja zvijezda" najprodavanijeg norveškog pisca Karla Ovea Knausgårda. Ukratko, to je roman o pojavama i događajima koje ne razumijemo u potpunosti, o ljudima koji teško uspostavljaju kontrolu nad svojim životima i o tome što se zbiva kada se oslobode mračne sile svijeta.

Foto: OceanMore

Obratite pozornost i na roman sočna jezika i britkog humora "Dragi seronjo" Virginie Despentes u kojem nam francuska autorica predstavlja slavnu glumica koja je prešla pedesetu, toksikomanku bez dlake na jeziku, poznatog pisca koji se muči sa svojim novim romanom i beskompromisnu feministkinju i aktivistkinju na društvenim mrežama koja spomenutog pisca prokazuje zbog seksualnog uznemiravanja. Od prve do zadnje rečenice, u furioznom ritmu izmjenjuju se ispovijedi osoba iz kojih progovaraju sve boljke, sukobi i kontroverze suvremenosti.

Nakladnička kuća Znanje ima niz ljetnih trilera, a izdvajamo "Ispovijedi" japanske autorice Kane Minato. Knjiga je samo u Japanu prodana u više od tri milijuna primjeraka. Pripovijest je to o ubojstvu, osveti i ludilu. Odlično je i "Crno ljeto" britanskog autora M. W. Cravena u kojem Jared Keaton, poznati chef i psihopat, služi doživotnu kaznu za ubojstvo svoje kćeri Elizabeth. No Elizabeth se nakon šest godina pojavi živa...

Apsolutni hit Fokusa na hit je "Kuća noći" slavnog Joa Nesbøa. Ovaj put napisao je horor s elementima kriminalističkog žanra koji prikazuje jezivu priču u stilu Stephena Kinga. Dječak nakon smrti roditelja dolazi živjeti kod tete u zabačenu sredinu, u kojoj slovi za čudaka na kojeg pada sumnja okoline kada počnu nestajati lokalna djeca...

Foto: Fokus

Iz Hene nešto sasvim drukčije – urnebesan svijet Ante Tomića koji u novom romanu "Nadi" donosi priču o mjestašcu poznatom po zaštitnici svetoj Margareti zaduženoj za povećanje nataliteta. Ali događaju se tamo i druga čuda pa su zatvorske ćelije apartmani bez zvjezdica, magarci su oglašavali seksualne aktivnosti, Srbi i Hrvati dijelili postelju... Uglavnom, literatura za osmijeh i uvjerenje da sretni krajevi ipak postoje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije