Velika tuga u HNK

Održana komemoracija za prerano preminulog Tomaža Pandura

Komemoracija redatelju Tomaži Panduru u HNK
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/10
14.04.2016.
u 17:46

Ganutljivim govorima od redatelja su se oprostili i njegovi glumci Damir Markovina i Alma Prica, dok je bivša intendantica HNK Ana Lederer njegovim najbližima izrazila sućut uime Ministarstva kulture

Velika tuga vladala je dvoranom Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, u kojoj je održana komemoracija za prerano preminulog slovenskog redatelja Tomaža Pandura, koji je u tom teatru režirao "Rat i mir" i "Medeju" 2012. te "Michelangela" 2013. godine.

– Prije nekoliko mjeseci, prilikom preuređenja, u jednom omladinskom centru u središtu Maribora pronađeni su logotipi prvih predstava koje je Tomaž Pandur režirao kao srednjoškolac. Ti nalazi pokazuju kako je i u toj najranijoj autorskoj dobi doživljavao teatar kao totalnu umjetnost, da je imao osjećaj za sve detalje koji su predstavu trebali pratiti kako bismo je zapamtili baš onakvom kakvu ju je zamislio. Imao sam sreću prisustvovati premijeri njegove Šeherezade krajem osamdesetih. Tom predstavom Pandur je postao ono što je Bob Wilson bio u svjetskim razmjerima. Prvi put u Jugoslaviji pojavila se velika kazališna zvijezda koja je prvom predstavom proputovala svijet – prisjetio se Pandurov prijatelj i ravnatelj Drame HNK Ivica Buljan.

Foto: Patrik Macek/Jurica Galoic/PIXSELL

Ganutljivim govorima od redatelja su se oprostili i njegovi glumci Damir Markovina i Alma Prica, dok je bivša intendantica HNK Ana Lederer njegovim najbližima izrazila sućut uime Ministarstva kulture, a zatim se kao njegova suradnica i prijateljica sjetila kako su ga u medijima često osporavali oni koji njegov teatar nisu razumjeli.

– Sada, kada se ponovno piše o njemu i raznim frazama priznaje njegova svjetska veličina, ne izostavlja se spomenuti da je bio skup, da je ostavljao dug, da je bio kompromitiran. To je tipično za ove naše uske provincijske ulice u kojima ne znamo što raditi s čovjekom koji pripada svijetu i pomiče granice – ocijenila je povlačeći paralele između nerazumijevanja s kojim se morao nositi Pandur i neugodnosti kojima je i sama bila izložena na kraju svog mandata u HNK.

Brojni kolege i prijatelji zaplakali su gledajući snimke najupečatljivijih trenutaka predstava koje je Pandur režirao u Zagrebu. Kako je ocijenila intendantica Dubravka Vrgoč, Tomaž Pandur živjet će koliko će živjeti i sjećanje publike na njegova djela.

>> 'Tomaž Pandur bio je kazališni redatelj neponovljive umjetničke osobnosti'

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Dameanu
Dameanu
18:04 14.04.2016.

rip

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije