Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijera u Exportdrvu

Patrijarhat nikoga ne štedi, poručio nam je Lorca u potresnoj “Yermi”

HNK Ivana pl. Zajca
20.01.2023.
u 10:13

Ansambl Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca u srijedu je izveo "Yermu" u režiji Rajne Racz s Juditom Franković u naslovnoj ulozi

Ansambl Hrvatske drame riječkog HNK u srijedu je, u prostoru Exportdrva u Rijeci, premijerno izveo predstavu “Yerma”, po istoimenoj drami Federica Garcíje Lorce, u prilagodbi Maje Ležaić i režiji Rajne Racz. U naslovnoj ulozi nastupila je Judita Franković Brdar. Ulogu njezina muža Juana odigrao je Dean Krivačić, a neostvarenog ljubavnika Victora Deni Sanković.

– U ovoj predstavi kreirali smo mitologiju jednog udaljenog okrutnog svijeta koji je refleksija našeg, prepun ritualnosti koju ne možemo smjestiti na prag ni jednog podneblja. Priča prati tragičnu sudbinu mlade žene koja ne može imati djecu, usprkos njezinoj ogromnoj želji koja s vremenom postaje razarajuća opsesija. Ime junakinje Yerma znači uvela, jalova, prazna; a to je i simbolički naslov predstave koja u svoje središte stavlja majčinstvo, odnosno nemogućnost postajanja majkom – rekla je redateljica Rajna Racz najavljujući predstavu.

Lorcina “Yerma” ulazi u trilogiju njegovih najpoznatijih drama koju čine i “Krvava svadba” te “Dom Bernarde Albe”, sve tri s temom žene u konzervativnoj sredini, a sam autor nazvao ju je “tragičnom poemom”. Podsjetimo, Federico García Lorca, španjolski pjesnik i dramatičar, 1936. uhićen i strijeljan zbog svojih liberalnih ideja, ali i svoje seksualnosti, i danas je najčitaniji španjolski pjesnik. U “Yermi” se bavi sudbinom i boli mlade žene koja se ne može ostvariti kao majka, ali se suptilno dotiče postporođajne depresije, seksualnosti, prirode i plodnosti, nasilnih prekida trudnoće te toksičnog maskuliniteta kao i feminiteta.

– Patrijarhat nikoga ne štedi u našem svijetu: ni muškarce ni žene. Naša glavna pretpostavka jest da ne postoje junaci ni njihove žrtve. Svi su oni žrtve junačkih ideologija čiji su smjerovi i prilazi duboko zameteni, a djeluju kao da su ih protagonisti sami sebi nametnuli – zaključuje Rajna Racz.

Autorsku ekipu “Yerme” čine i koreografkinja Kasija Vrbanac Strelkin, scenografkinja Paola Lugarić, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, autor glazbe Marin Živković, oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić i oblikovatelj zvuka Saša Predovan. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije