izbor iz pakla

Poništen i peti natječaj, a vandali napali udrugu moguće ravnateljice Muzeja grada Zagreba

10.11.2021.
u 11:38

Već nekoliko dana traje bunt djelatnika Muzeja grada Zagreba koji protestiraju protiv prijedloga da se za ravnateljicu Muzeja odabere Ana Kutleša iz udruge BLOK.

Izbor novog ravnatelja Muzeja grada Zagreba ušao je u novi krug pakla. Kako se neslužbeno saznaje, Upravno vijeće poništilo je peti natječaj za izbor čelnog čovjeka jednog od najvažnijih zagrebačkih muzeja.

U međuvremenu su neki mediji javili da je Upravno vijeće za ravnateljicu izabralo Anu Kutlešu te da je izveden napad na središte Kutlešine Lokalne baze za osvježavanje kulture Blok na Trešnjevci na koju su nalijepljeni plakati s prijetećim porukama.

Već nekoliko dana traje i bunt djelatnika Muzeja grada Zagreba, koji su najprije javnosti, a onda i gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću poslali pismo u kojem protestiraju što Upravno vijeće za ravnateljicu Muzeja grada Zagreba nije predložilo kvalificiraniju osobu od Kutleše.

Njihov je prijedlog, koji su podržala i dva člana Upravnog vijeća koje su birali djelatnici Muzeja, bila iskusna i nagrađivana muzejska djelatnica Zvjezdana Antoš. U obranu muzejske struke stali su i brojni ugledni zagrebački intelektualci poput Snješke Knežević, Zvonka Makovića, Tončija Vladislavića...

U ime Hrvatskog muzejskog društva koje ima 700 članova, predsjednica Vlasta Krklec izjavila je da je društvo “duboko razočarano postupcima koji se tiču slučaja Muzeja grada Zagreba”.

Zbog tih je postupaka taj muzej postao muzej slučaj jer se natječaj provodi peti put. To donosi veliku štetu Muzeju, struci i samim djelatnicima, a tu je riječ o jednom od kapitalnih muzeja naše metropole. S obzirom na broj posjetitelja i programe koje godinama ima, mislim da je zavrijedio da čelnog čovjeka izabere u skladu sa svim javno važećim propisima. Frapantno je da takav muzej mora trpjeti da se ne poštuju uvjeti natječaja, Zakon o muzejima i statut Muzeja.

Čudi da dvije i pol godine traje agonija izbora ravnatelja Muzeja koji čuva identitet grada Zagreba. Nama u udruzi je nejasno zbog čega se politika miješa u struku i muzeje, i to više nego ikada u povijesti hrvatske kulture. Frapantno je da se struka uopće ne sluša i da stručni komentari i diskusije stručnih tijela više uopće nisu bitni.

Tko će odgovarati za odluke koje mogu promijeniti identitet jednoga muzeja i dovesti do totalne degradacije unutar jedne institucije? Ako je točno da je u slučaju Muzeja grada Zagreba bilo i nepotpune dokumentacije, takve se prijave ne bi trebale razmatrati. Naknadno je dopunjavanje prijava protuzakonito, ističe Vlasta Krklec.

Komentara 1

KO
komunikolog
09:22 12.11.2021.

Komesari opet dijele plijen! Već viđeno. A ova dotična gospođa je naravno stručnjak, radila je u udrugama koje su stvorile Možemo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije