KINOPREMIJERA:

Rat svjetova

rat.jpg
import
07.07.2005.
u 12:46

War of the Worlds, ZF-akcijski, 116 min., SAD, 2005., Dreamworks/Blitz; R: Steven Spielberg; G: Tom Cruise, Dakota Fanning, Justin Chatwin, Tim Robbins, Miranda Otto, Morgan Freeman (glas)

Dok u "Vodiču za autostopere..." izvanzemaljci žele razoriti Zemlju jer im smeta u planovima poboljšanja svemira, u Spielbergovoj verziji Wellsovog "Rata svjetova" svemirci nas hoće uništiti iz samo njima znanih motiva. Napad bez objašnjenja je i glavni razlog zašto ovih dana gledamo Spielbergovu viziju slavne priče, jer nakon terorističkog napada na SAD, koji u američkim očima također nema konkretno objašnjenje, "Rat svjetova" je i više nego intrigantan materijal. Potvrdio je to i Spielberg ubacivši u usta jednoga lika pitanje napadaju li ih teroristi, no nažalost ovlaš spominjanje je najviše što je redatelj zagrebao po materijalu.

Izbjegavši dublje kopanje po utjecaju terorizma na američko društvo, raspadu klasične američke obitelji i suočavanju čovjeka s neljudskim postupcima u neljudskim uvjetima, Spielberg se odlučio za zabavu i u tome je uspio. Ako se zažmiri na predugački uvod i patetičan kraj, "Rat svjetova" je odlična hollywoodska ljetna akcija. Scena s gorućim vlakom, koji kao da je došao iz pakla, ili apokaliptični prikazi napada izvanzemaljaca pokazuju da je Spielberg i dalje neprikosnoven kada je u pitanju dočaravanje zamišljenje situacije. A uz više nego solidnog Cruisea, to je sasvim dovoljno da film zasluži čvrstu četvorku iz populizma.

No, iza blještavila i dalje ostaje malo sadržaja. Zato je film toliko sličan američkom "Danu nezavisnosti". Taj praznik, kao i film, posjeduje iznimnu povijest. No nakon proslave ljudima u sjećanju ostaje samo veličanstveni vatromet, dok u srcu kao bitni ostaju neki drugi "obični" dani. (J. J.) OCJENA: 3

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije