PROMO

Redatelji Pjer Žalica, Ivan Sikavica i Hanna Slak dio su žirija 1. Hvar Film Festivala

Hvar Film Festival
13.08.2024.
u 12:00

Proslavljeni bosanskohercegovački redatelj Pjer Žalica, nagrađivani hrvatski redatelj Ivan Sikavica i slovensko-njemačka redateljica Hanna Slak dio su žirija prvog izdanja Hvar Film Festivala.

Redateljski trojac odlučivat će o najboljim kratkim filmovima u dvije kategorije i to najboljem filmu u programima HFF Regionalni film i HFF Međunarodni film.

Svih dvadeset kratkih filmova, po deset u svakoj kategoriji, pozorno su odabrani u prethodnom periodu i predstavljaju kombinaciju najboljih ostvarenja s najznačajnijih svjetskih filmskih festivala.

U obje kategorije iznos nagrade za najbolji kratki film je 1.000 eura.

Pjer Žalica (rođen 7. svibnja 1964. u Sarajevu) bosanskohercegovački je filmski redatelj, scenarist i profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Poznat je po filmovima Gori vatra (2003.) i Kod amidže Idriza (2004.). Posljednjih godina režirao je i dva nova filma koja su predstavljena na Sarajevo Film Festivalu, a u kino distribuciji su ostvarila veliki uspjeh - Koncentriši se baba (2020.) i Praznik rada (2022.).

Ivan Sikavica rođen je u Splitu 1976. godine. Nakon završenog Studija konzervacije-restauracije pri Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, usavršavao se na specijalističkom Studiju klesarstva, građevine i konzervacije na Weymouth Collegeu u Velikoj Britaniji. Od 2003. godine radi u Hrvatskom restauratorskom zavodu u Odsjeku za kamenu plastiku u Splitu. Njegovu redateljsku karijeru obilježili su filmovi Zagrebačke priče iz 2009., Opstanak iz 2019., te Ho, Ho, Ho, Hotel iz 2023. godine. Dobitnik je Nagrade za najbolji kratki film 19. Sarajevo Film Festivala za kratki film Sin. Iste godine, osvojio je Nagradu i za najbolji kratki film na Zagreb Film Festivalu - za kratki igrani film Ko da to nisi ti.

Hanna Slak rođena je 1975. godine u Varšavi, u Poljskoj. Spisateljica je i nagrađivana redateljica, poznata po filmovima Not a word (2023.) i Rudar (2017.). 2017. godine Hannin film Rudar izabran je za slovensku prijavu za najbolji film na stranom jeziku na 90. dodjeli Oscara. 

Prvo izdanje Hvar Film Festivala održat će se od 10. do 14. rujna u Gradu Hvaru i predstavlja jedinstvenu festivalsku platformu za razvoj i promociju kratkog filma iz regije i Europe, s fokusom na nove autore u usponu.

Već prvo izdanje Festivala predstavit će i industrijsku inicijativu Sunny Shorts Film Marketa, koji donosi osam projekata u razvoju.

„Hvar će drugi tjedan devetog mjeseca biti središte filmskih događanja, osobito zbog gostiju koji će biti dio ove priče“ – poručuju iz direkcije Festivala.

Umjetnički direktor Hvar Film Festivala, Kenan Musić, na predstavljanju Festivala u Sarajevu istaknuo je kako Hvar ima potencijal da postane središte filmske industrije. „Krećemo s industrijskom inicijativom namijenjenoj kratkom filmu. Stavljamo kratki film u središte zbivanja i dajemo mu značaj koji zaslužuje. U godinama koje su ispred nas, na Hvar ćemo pozvati i dovesti najveće producente kratkih filmova i povezati regiju i ovaj dio Europe s ostatkom svijeta. Vrijednost Grada Hvara za sklapanje filmskih poslova je neprocjenjiva i želimo je iskoristiti kako bi mladi profesionalci imali odskočnu dasku za daljnju karijeru i razvoj. Hrvatska je nedavno dobila svoju Zlatnu Palmu, mi ih želimo dovesti u Hrvatsku još više. I Palmu i Medvjeda i sve značajne nagrade... Mi u Sarajevu već 16 godina radimo Omladinski Film Festival i već 5 godina imamo najveće tržište za kratki film u ovom dijelu svijeta. Pokazali smo da se može i da se treba, sada je vrijeme da Hvar i Hrvatska dobiju značajan festival namijenjen industriji isto onoliko koliko i publici“ – izjavio je Musić.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije