Darovi smrti

Sedmi nastavak Harryja Pottera vizualno je najbolji dosad

Harry Potter
16.11.2010.
u 10:46

Tipična "potterovska" priča svakako je manje poticajna od vizualne strane, čiji pojedini prizori djeluju kao savršene ekranizacije najpsihodeličnijih pjesama "Led Zeppelina" ili pokretni omoti njihovih albuma

Izgleda da je autorska ekipa o Harryju Potteru prije samog kraja filmskoga serijala odlučila doista krenuti stopama mračnjaštva kojim se dosad više bavila deklarativno ili na najpovršnijim razinama karakterizacije. Sedmi (pretposljednji) nastavak slavnog serijala naslovljen je „Darovi smrti - I. dio“ i počinje mračnim okupljanjem trusta zločinaca među kojima bi svaki želio pronaći i ubiti glavnoga junaka. Ništa u tom dijelu, osim tek povremenog spominjanja Potterova imena, ne sadrži djetinjastost prethodnih filmova, osobito onih ranih koji su se temeljili na oslikavanju Hogwortha i odnosa njegovih mladih polaznika. Kasnije se, dakako, uspostavljaju spone sa serijalom, pa i s najmlađim gledateljima (lik vilenjaka Dobbyja u ovom nastavku ima funkciju Jar Jar Binksa iz „Ratova zvijezda“, ali ni izdaleka toliko iritantno), no uvodni dojam da je riječ o vizualno najnaprednijem i najpoticajnijem nastavku dosad zadržava se do kraja. Još se više postiže kratkim animiranim filmom o tri brata i Smrti, priči unutar priče, koja po svim mjerilima današnje animacije ide u sam vrh (narativnog) artizma.

Glavna priča je, što reći, „potterovska“: s jedne strane površna i svakako manje poticajna od vizualne strane, čiji pojedini prizori djeluju kao savršene ekranizacije najpsihodeličnijih pjesama "Led Zeppelina" ili "pokretni" omoti njihovih albuma, a s druge zbog referencija i natrpanosti elementima iz prethodnih dijelova prilično neuhvatljiva za publiku koja ne spada u red fanova i vjernih sljedbenika.

Zgodno je napomenuti da se u ulozi tvorca čarobnih štapića pojavljuje Rade Šerbedžija, ali njegova je uloga toliko mala da ćemo vjerojatno tek nakon sljedećeg nastavka moći reći nešto više o njoj, osim čestitki našem glumcu što se uopće i pojavio u serijalu čija dva dijela vjerojatno nije gledao u komadu.

Komentara 1

MA
Maslova
16:55 16.11.2010.

Nevjerojatno je koliko je HP uspio zaintrigirati široki krug ljudi i sakupiti toliko sljedbenika, što malih, što velikih. Posebno mi je zanimljivo kada ove potonje otkrijem i saznam da ti kolega s kojim radiš redovito odgleda svaki nastavak ili da posjeduje kolekciju DVD-ova ili knjiga, a više se ne ubraja kronološki u mladu populaciju građana :) lijepo je svako malo naići na nekoga tko je u duši još neću reći dijete nego duša koja mašta, razumije i voli svijetove drugačije od našeg svakodnevnog i dovoljno je širokoumna da prihvati nešto nadnaravno i neobično, ako ništa drugo onda barem za razbibrigu :) Jedva čekam subotu, karte su v žepu :D

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije