Francusko odličje

Thomas Piketty odbio primiti Legiju časti

Thomas Picketty
Foto: Profil knjiga
01.01.2015.
u 19:12

Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Paul Krugman, knjigu je nazvao "Najvažnijom ekonomskom knjigom godine, a možda i desetljeća"

Francuski ekonomist Thomas Piketty, autor jedne od najprodavanijih knjiga godine, Kapital u 21. stoljeću, odbio je primiti najviše francusko odlikovanje Nacionalni red Legije časti, koju je ustanovio Napoleon Bonaparte.

"Smatram da posao Vlade nije odlučivati o tome tko je zaslužan za dobivanje nagrade. Bilo bi bolje kada bi se koncentrirali na oživljavanje ekonomskog rasta u Francuskoj i Europi", rekao je Piketty.

U svojoj knjizi koja se prodala u pola milijuna primjeraka i o kojoj se mnogo govorilo, posebno u SAD-u, obradio je nejednakost primanja različitih društvenih klasa. Piketty je davno bio blizak Socijalističkoj stranci, piše BBC.

Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Paul Krugman, knjigu je nazvao "Najvažnijom ekonomskom knjigom godine, a možda i desetljeća".

Dobitnici Legije časti vrlo rijetko su odbijali primiti je. Lani je to učinio crtač Jacques Tardi, a ranije su to učinili filozof Jean-Paul Sartre i pioniri radiologije Piere i Maria Curie.

>> Najiščekivaniji prijevod godine – knjiga koja je izazvala vatromet u cijelome svijetu

Komentara 1

AN
antiretaj
20:11 01.01.2015.

Nije Picketty, nego Piketty.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije