SVETOGRĐE!

Tom i Jerry u CGI kinofilmu

22.01.2009.
u 18:24

Nema te legende koju Hollywood nije spreman upropastiti samo da bi okrenuo još koji dolar. Najnovije briljantno ostvarenje koje je došlo na red slavni je par iz crtanog filma, mačak Tom i miš Jerry. U bizarnom obratu koji nije neobičan u zamršenoj kaljuži hollywoodskih autorskih prava, dlakavu gospodu Thomasa i Geralda čak neće masakrirati njihov originalni studio, MGM, već Warner Bros.

U kinofilmu koji će producirati Dan Lin, a scenarij napisati Eric Grawning, Tom i Jerry bit će trodimenzionalni CGI likovi, poput "Garfielda" ili "Scooby-Dooa" koji su također iz dvije televizijsko-stripovske prebačeni u treću kinodimenziju. Radnja bi se trebala vrtjeti oko toga kako je uopće nastalo njihovo legendarno neprijateljstvo, to jest kako je to izgledalo kad su se prvi put sreli; navodno bi njih dvojica trebali biti prepušteni sami sebi na ulicama Chicaga i prisiljeni surađivati i pored neprijateljskih osjećaja da bi se vratili kući.

Naravno, bilo je i prije groznih upropaštavanja slavnog miša i mačka, kao kad je MGM svojedobno angažirao češke animatore koji su u produkciji Genea Deitcha ostvarili niz jako loših animiranih filmova. Da ni ne spominjemo one grozote kao što su "Tom and Jerry Kids", bljutave crtiće bez imalo umijeća, inovacije ili duhovitosti kojima nas povremeno zaskoče razne kablovske televizije ili čak i naše mreže koje su to jeftino dobile u nekakvoj kupnji paketa.

Oni koji vole pravog Toma i Jerryja ne vole ih zbog tih grozota, već zbog originalnog serijala u MGM-ovoj Hanna-Barbera produkciji, pod producentskom paskom briljantnog Freda Quimbyja između 1940. i 1958., s vrhunskom animacijom, brzim tempom i sjajnim jazzom kao glazbenom podlogom. Ono što je bitno napomenuti je da su ti crtani filmovi bili rađeni prije televizije, namijenjeni prikazivanju u kinima prije nekoga igranog filma, i bili su namijenjeni više odraslima nego djeci.

Pored toga, još jedan vrhunac su ta dvojica junaka doživjela između 1963. i 1967., kad je za MGM radio možda i najveći animator svih vremena Chuck Jones. (Jonesovi suludi, apsurdni i ludo zabavni crtići prepoznatljivi su po tome što se na špici glava MGM-ova lava pretvori u Tomovu glavu koja zamijauče.)

Sve drugo, uključujući i ovu najnoviju grozotu koja se sad sprema pod okriljem WB-a, može što se tiče ljubitelja prave animacije biti poliveno benzinom i spaljeno, ne bi bila nikakva šteta. Ne znamo za vas, ali mi planiramo da, kad vidimo kino u kojem će biti prikazivano to novo svetogrđe, pređemo na drugu stranu ulice.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije