Prvi gastrovodič kroz ličku kuhinju

Ličke kalorije za gurmane

145632.jpg
import
23.09.2005.
u 10:22

Svježe mlijeko, sir basa te škripavac, janjetina s ražnja ili ispod peke, kupus i meso, gacka pastrva, kukuruz i brašno, šljiva, gljiva, pitka voda ili "velebitsko pivo", sve su to okusi Like. Lička je kuhinja odvajkada kalorična. Teški životni uvjeti, pogotovo velike hladnoće, tome su ponajviše kumovale. Kako je Lika sačuvala prirodne ljepote, a gradnjom autoceste postala pristupačna svima, dobila je i prvi gastrovodič u izdanju Turističke zajednice Ličko-senjske županije. U njemu se sljubljuje mediteranska s kontinentalnom kuhinjom jer se županija proteže i po dijelu otoka Paga te uz senjsko priobalje.

I dok o jadranskoj kuhinji znamo sve više, za što je najviše zaslužan Veljko Barbieri, lička je kuhinja manje poznata. Kamo otići na basu ili škripavac (posebnim postupkom pripremljen sir od ovčjeg mlijeka), gdje pojesti dobre domaće uštipke ili domaću pogaču, suhu braveću plećku u kiseloj repi ili jaretinu ispod peke?

Primjerice, u obiteljski restoran "Maki" u Gospiću, gdje vas čeka lički seljački ručak s janjetinom, čvarcima, kulenom (krvavice s kukuruznim brašnom), basom i rakijom od borovnice. U tom se restoranu priprema hrana "kao kod kuće", što trendovski suvremeni turisti cijene sve više.

U restoranu "Ćamar" u Otočcu domaća kuhinja nudi domaća jela: fažol-zelje, gacku pastrvu, pole od krumpira, janjetinu ispod peke, kupus s krvavicama.

Restoran "Mirni kutak" iz Otočca nude kiseli pirjani kupus s preprženim kockicama domaće slanine, punjenu gacku pastrvu, koljenicu s krumpirovim policama, sarmu, zeca s ražnja, čobanac od divljači, srnetinu s njokima, patku ili fazana i, naravno, drenovu rakiju. Na Plitvicama, koje tek iščekuju osmišljeniji turistički pristup, imponira "Lička kuća" s ličkom janjećom juhom, kiselim mlijekom, ličkim uštipcima, kruhom ispod peke i svim vrstama mesa ispod peke. A kalorična je kuhinja kao stvorena za jesenja i zimska popodneva.


Recepti

Lički lonac
Za 4 osobe
1 kg janjetine ili bravetine (ovčetine) zelenje (mrkva, peršin, celer, paprika, rajčica, krumpir na kriške, slatki kupus izrezan grublje na rezance)
Sve sastojke zajedno preliti vodom i kuhati. Kupus se dodaje pred kraj. Može se dodati šaka riže ili luk. Za prilog skuhati krumpir u ljusci ili restani ili palentu

Janjetina na stari lički način
1 kg janjetine 1 kg krumpira, sol
Janjetina se stavi kuhati u hladnu vodu zajedno s oguljenim i deblje narezanim krumpirima

Lička basa
2 l kiselog mlijeka, 1/2 l skorupa, sol
Mlijeko skuhati i ukiseliti, cijediti u platnenoj vrećici jedan dan. Ocijeđeno pomiješati sa skorupom i posoliti.

Cicvara
Za 4 osobe
1/2 kg domaćeg kukuruznog brašna, 5 dag svinjske masti, 10 dag skorupa
Staviti kuhati litar posoljene vode s malo masti. Kad zakipi, sipati kukuruzno brašno uz stalno miješanje. Ne smije biti gusto, već žitko. Kuha se oko pola sata. Na kraju se doda skorup

Želite prijaviti greške?