Ovim slatkim crvenim plodovima rijetko tko može odoljeti, ali koliko zapravo znamo o tome koliko su 'zdravi'?
Istraživanje je pokazalo da sok od trešanja može pobijediti nesanicu, a ovi crveni plodovi pomažu i u smanjenju rizika od gihta i preporučuju se jesti nakon nekog fizičkog napora.
1. Trešnje mogu smanjiti krvni tlak. Plodovi obiluju kalijem koji pomaže u sniženju krvnog tlaka i uklanjaju višak natrija iz organizma. Drže natrij i kalij u ravnoteži i na taj način sprječavaju hipertenziju (visoki krvni tlak). Natrij i klor igraju važnu ulogu u regulaciji krvnog tlaka, kontroli ravnoteže tjelesnih tekućina i osiguravanju uvjeta za normalno funkcioniranje mišića i živaca. Natrij također omogućava i apsorpciju glukoze i aminokiselina.
Foto: Thinkstock
2. Trešnjice su pravo malo skladište pektina, nitastih polisaharida sastavljenih od šećernih kiselina koji pomaže u prevenciji srčanih bolesti snižavanjem 'lošeg' kolesterola'. Trešnje sadrže i antioksidanse koji su korisni u prevenciji karcinoma i kardiovaskularnih bolesti.
3. Trešnje mogu ublažiti bolove u zglobovima i ublažiti glavobolje. Istraživanje koje su proveli znanstvenici na državnom sveučilištu u Michiganu, pokazalo je da zdjelica trešanja na dan može pomoći u ublažavanju bolova kod osoba koje pate od artritisa ili kroničnih glavobolja. smanjiti želučanu nervozu. Trešnje mogu smanjiti i količinu mokraćne kiseline u krvi.
>>Je li 'zdraviji' kruh ili tjestenina, jabuka ili banana? Otkrijte u nekoliko sekundi
>>Ovo su 3 najvažnije namirnice za 30- godišnjake!