DOBRO JE ZNATI

Ako vam jabuke brzo trunu, isprobajte ovaj trik: Duže će ostati svježe i sočne!

Shutterstock
03.08.2022.
u 13:30

Većina ljudi jabuke drži u zdjeli s ostalim voćem, no pokazalo se da to baš i nije najbolje mjesto za njih

Jabuke su vrlo popularno voće i često se upotrebljavaju za razna jela i kolače, a iako dulje ostaju svježe od mnogog drugog voća, također bi ih se trebalo čuvati posebnom metodom, piše Express.

Većina ljudi jabuke drži u zdjeli s ostalim voćem, no pokazalo se da to baš i nije najbolje mjesto za njih, pogotovo ako ih ne mislite pojesti u roku od nekoliko dana. Da biste jabuke održali svježima, najbolje ih je držati u vlažnom i hladnom okruženju.

Savjeti za kuhanje jednog chefa koji će svima dobro doći: Ovo želite znati....

1/12

Ladica hladnjaka idealna je, te će tamo jabuke trajati oko dva do tri tjedna. Ako nemate mjesta u ladicama, možete ih slobodno zamotati i držati ih u podrumu ili garaži. Voće dozrijeva 6 do 10 puta brže ako je na sobnoj temperaturi,  a idealna temperatura za skladištenje jabuka je između 0 i 3 Celzijeva stupnja

Stručnjaci tvrde da su jabuke jedan od najčešćih proizvođača etilena, koji ih s vremenom omekšava i daje im onu mekanu i kašastu teksturu, a to može naškoditi i ostalom voću koje stoji uz njih. Iz tog razloga, držanje jabuka na hladnom, a ne na kuhinjskom pultu, može usporiti emisiju etilena. 

Što se tiče smeđe boje na jabuci kada se prereže, ne postoji način na koji se to može u potpunosti zaustaviti, budući da nastaje zbog kisika u zraku, no postoji nekoliko kućnih trikova za usporavanje procesa; npr. dodavanje malo limuna, octa ili čak vode.

Za najbolju tehniku očuvanja, stručnjaci preporučuju zamrzavanje. Obložite lim za pečenje papirom za pečenje, i zatim na njega stavite kriške jabuke tako da se ne dodiruju. Zamrzivač mora biti postavljen na najvišu postavku jer će se voće tako brže smrznuti i zadržati više svojih nutritivnih vrijednosti. Zamrznite ih na nekoliko sati, ili dok se potpuno ne smrznu, a zatim ih uklonite s papira i stavite u spremnik ili vrećicu za zamrzavanje da ih vratite u zamrzivač.

Omekšivačem se savršeno peru prozori: Isprobali smo ovaj viralni hit!  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije