Prvo u vodu, pa u blender...

Ako volite šipak, obožavat ćete njegov sok: Evo kako ga je najlakše iscijediti

Šipak
Shuttershock
08.10.2021.
u 14:30

Razlomljene komade šipka stavite u zdjelu s hladnom vodom i prstima izvadite sjemenke koje će potonuti na dno, pa bacite koru i membranu koja će ostati plutati na vrhu.

Poznat po tome da sadrži hrpu moćnih antioksidansa, nar, mogranj ili šipak je tamno crvena voćka promjera 5-12 cm čiji plod ima šestotinjak jarko crvenih i sočnih sjemenki. Iako je podrijetlom iz Azije, danas se šipak uzgaja u čitavom Sredozemlju i Sjevernoj Americi. Sazrijeva početkom jeseni, dostupan je od rujna do siječnja, a lista benefita ove moćne voćke stalno se produžuje. Poznato je tako da je šipak izvrstan izvor C i K vitamina ali i dijetalnih vlakana i folata, a sjemenke mu se mogu koristiti u desertima, salatama, preljevima, umacima i raznim napicima...

Kako iz šipka iscijediti sok

Prvo je bitno znati da žarko crveni sok šipka ostavlja mrlje koje se teško peru, pa nakon čišćenja voćke radnu površinu odmah prebrišite krpom s toplom vodom sa sapunom, a razmislite i o nošenju pregače dok s njim baratate.

VIDEO Isprobali smo hrvatske ćevape s Kajzerice o kojima bruji regija

Šipak
1/3

Korak 1: Prerežite šipak i izvadite sjemenke

Oštrim nožem šipak okomito prerežite po pola, pa polovice rukama razlomite na manje dijelove. Dijelove šipka stavite u zdjelu s hladnom vodom i prstima izvadite sjemenke koje će potonuti na dno. Bacite koru i membranu koja će ostati plutati na vrhu.

Korak 2: Procijedite sjemenke

Vodu i sjemenke izlijte u cjedilo kako bi ostale same sjemenke, bez dijelova membrane. Jedan srednji šipak daje otprilike pola šalice sjemenki koje se mogu nekoliko dana čuvati u zatvorenoj posudi u hladnjaku ili zamrznuti u posudi za zamrzavanje, a tako mogu stajati i do godine dana.

Korak 3: Napravite sok i prilagodite mu okus

Za to trebate samo snažni blender u kojem ih miješate dok ne dobijete kašu. 'Kašu' izlijte u cijedilo postavljeno preko zdjele i stražnjom stranom žlice pritišćite da izađe sok.

Ako je šipak dovoljno zreo, nećete mu trebati dodavati šećer ili druge zaslađivače, a ako vam sok nije dovoljno sladak možete mu dodati malo javorovog sirupa ili meda. Ovakav sok možete piti ili koristiti kao sastojak za umake, preljeve za salate, mješavinu više sokova ili koktela.

Savjet: Kad kupujete šipak, birajte plodove sa svjetlijom korom i s manje 'mrlja'. Čuvajte ga na hladnom i tamnom mjestu do mjesec dana ili u hladnjaku do dva mjeseca, savjetuje Bhg

Ključne riječi

Komentara 1

MO
montello
11:44 10.10.2021.

najbolji vitamin prirodni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?