PROMO

Atraktivna crikvenička rivijera

crikvenica
Foto: Sergio Gobbo
1/6
PR
Autor
PR članak
29.11.2014.
u 10:19

Crikvenica, Novi Vinodolski te otoci Rab i Krk privlače spojem kulture i povijesti, ljepotama prirode i brojnim mogućnostima za aktivnostima na otvorenom

Crikveničko-vinodolska rivijera i otoci Rab i Krk uzbudljive su cjelogodišnje destinacije koje privlače spojem kulture i vrijedne povijesne baštine, raznolike prirode i brojnih mogućnosti za aktivnosti na otvorenom. Tu su prije svega uređene pješačke i planinarske staze, koje prolaze lijepim krajolicima, pa dok hodate, trčite ili pla- ninarite možete upoznavati biljni svijet i povijesne spomenike. Krenite Putevima Frankopana u Vinodolu, Putem glagoljaša na Krku, poučnom Premužićevom stazom na Rabu ili Ljubavnom cesticom u Crikvenici, rekreirajte se i doznajte nešto novo. Jednako privlačna je i šetnja uz obalu i dugim pješčanim plažama Crikvenice, Krka i Raba te vožnja biciklom kilometrima dugim biciklističkim stazama uz more ili kroz šumske predjele.

Zadivit će vas prekrasni pogled na cijelu rivijeru koji se pruža s vidikovca “Oči Vinodola“ u okolici Novog Vinodolskog. U blizini su i seoska imanja na kojima možete jahati konje. Krajolik Vinodola idealan je i za paraglajdere te za ljubitelje jedrenja. Rab možete istražiti i kajakom, a u ponudi su različite ture u pratnji iskusnih vodiča. Podzemne tajne Krka otkrit će vam špilja Biserujka. Mnoge lokacije na obali i otocima pogodne su i za surfanje i wakeboard te za ronjenje i ribolov, kojim se možete baviti i na moru i na jezeru u Triblju. Oni kojima adrenalina nikad nije dosta neće propustiti posjet adrenalinskom parku u Crikvenici u kojem se mogu penjati po vise

im stazama, platformama ili mostovima ili se zabaviti uz paintball, nogomet u kavezu i druge aktivnosti. Ne propustite posjetiti geopark na otoku Rabu, mjesečeve staze u Baški na Krku, Nebeske labirinte u zaleđu Novog Vinodolskog i Mediteranski labirint ljubavi u Crikvenici.

Smirenje od uzbudljivih aktivnosti na otvorenom pružit će vam posjet kulturno-povijesnim spo- menicima. Jedinstven je stari grad Rab sa svoja četiri zvonika i franjevačkim samostanom sv. Eufemije u kojemu se čuva i vrijedna etno zbirka. Nezaobilazan je i otočić Košljun, jedini nastanjen od više krčkih otočića, koji je šumski rezervat prirode. Krk je kolijevka glagoljaštva - u ranoromaničkoj crkvici sv. Lucije u Jurandvoru pokraj Baške pronađena je Bašćanska ploča (oko 1100. godine) pisana glagoljicom, koja je simbol hrvatske pismenosti. Novi Vinodolski dom je Vinodolskog zakonika iz 1288. godine. Vrijedi vidjeti i mjesto Vrbnik, poznat ne samo po vrbničkoj Žlahtini nego i po najužoj ulici na svijetu – Klančiću, koji mjeri tek 43 centimetra.

Gdje odmor znači više

Turistička promocija ovog područja odvija se pod sloganom „Gdje odmor znači više“, a to „više“ uključuje i medicinske usluge te odličnu gastronomsku ponudu. Crikvenica je poznata po liječenju problema s dišnim putevima, dok je poliklinika u Selcima specijalizirana za sportsku medicinu. Turističku ponudu zaokružuje i tradicionalna gastronomija. Kušajte sir i pršut, ekološki med, ribu i morske plodove, fritule i kroštule i rapsku tortu, a delicije dopunite vrbničkom Žlahtinom ili pjenušcem Valometom.

Želite prijaviti greške?