'ljetna pravila'

Beba vam ne može spavati po vrućinama? Evo kako joj možete pomoći

Shuttershock
18.07.2023.
u 08:00

Vaša beba teško spava jer je prevruće? Slijedite ova ljetna pravila za najmlađe, uključujući kako sigurno koristiti ventilator i načine rashlađivanja bebe prije spavanja.

Sada kada je ljeto tu i temperature rastu, možda ste zabrinuti da će se vaša beba pregrijati, posebno prije spavanja. Razmišljanje o tome kako uspavati bebu može biti težak zadatak, ali tijekom ljetnih vrućina imate dodatne brige o rizicima od pregrijavanja noću. Prema The Lullaby Trustu, idealna sobna temperatura za spavanje beba je 16-20°C. Ali, tijekom toplinskih valova, možda će je biti teško zadržati na ovoj razini. Umjesto toga, koristite najbolje savjete portala Which? kako biste smanjili temperaturu u prostoriji i rashladili svoju bebu.

Lullaby Trust ima neka 'ljetna pravila' za bebin san, uključujući laganiju posteljinu i odjeću te otvaranje vrata i prozora gdje je to moguće kako bi se olakšao protok zraka. Pazite da na ovoj vrućini koristite samo laganu pamučnu posteljinu i pokušajte izbjegavati vodootporne štitnike za madrac jer oni mogu uzrokovati znojenje vaše bebe.

VEZANI ČLANCI: 

Baš kao i vama, vaša beba treba dovoljno tekućine tijekom vrućih dana. Bebama mlađim od šest mjeseci hranjenim na bočicu možete davati ohlađenu prokuhanu vodu, a bebama starijim od šest mjeseci vodu iz slavine. Međutim, potpuno dojene bebe neće trebati dodatnu vodu.

5 načina da rashladite bebu na vrućini:

  1. Koristite ventilator: Ako želite koristiti ventilator u bebinoj sobi, pazite da ne bude usmjeren izravno prema djetetu.
  2. Kupite vrećicu leda: Stručnjakinja za dječji san, Lucy Shrimpton, preporučuje stavljanje velike zdjele leda ispred ventilatora kako bi se ohladio zrak koji cirkulira.
  3. Zamrznite boce vode: Lucy također preporučuje stavljanje velikih boca smrznute vode u sobu koje će hladiti zrak dok se tope.
  4. Kupka prije spavanja: Dajte svojoj bebi mlaku kupku prije nego što ode u krevet.
  5. Koristite sobni termometar ili baby monitor: Uklonite nagađanja. Sobni termometar ili monitor za bebe sa temperaturnim senzorima mogu vam odmah reći je li soba prevruća (iznad 20°C).

Sobnu temperaturu treba nastojati održavati između 16 i 20°C, što se može provjeriti sobnim termometrom. Međutim, tijekom ekstremnih temperatura to možda neće biti moguće, stoga je važno pronaći načine da smanjite temperaturu u prostoriji što je više moguće, kao i korištenjem raznih metoda za rashlađivanje vaše bebe.

Ako nemate sobni termometar, provjerite monitor za bebe. Obično vam mnogi baby monitori govore temperaturu u sobi. Držite svoju bebu dalje od izravne sunčeve svjetlosti. Odaberite odgovarajuću odjeću za spavanje (ili ih ostavite da spavaju samo u pelenama) i odlučite se za laganu posteljinu kako biste osigurali njihovu udobnost i sigurnost.

Kako provjeriti je li bebi prevruće?

  • Opipajte bebina prsa ili stražnji dio vrata: Ako im je koža vruća ili znojna, skinite jedan ili više slojeva posteljine ili odjeće.
  • Nemojte koristiti bebine ruke i noge za procjenu temperature, jer će one obično biti hladnije od ostatka tijela.
  • Ako previjate bebu, provjerite joj temperaturu kako biste bili sigurni da nije prevruća. Koristite tanke materijale, nemojte je povijati iznad ramena ili pretijesno i nikad ne stavljajte umotanu bebu spavati na prednjoj strani.

Dječja kolica ne bi smjela biti prekrivena dekama, odjećom ili bilo kojim drugim pokrivačem koji sprječava kruženje zraka i može dovesti do pregrijavanja, povećavajući šanse za sindrom iznenadne dojenačke smrti (SIDS). Lullaby Trust kaže: 'Korištenje navlake također stvara prepreku između roditelja i bebe, što je malo riskantno jer roditelji neće moći vidjeti ima li beba poteškoća ili lako pratiti temperaturu'. Umjesto toga, pričvrstite suncobran, redovito provjeravajte je li vašoj bebi previše vruće opipavanjem prsa ili zatiljka i držite je podalje od izravne sunčeve svjetlosti što je više moguće.

VEZANI ČLANCI: 

Ako ste na odmoru na visokim temperaturama, koristite laganiju posteljinu i odjeću te otvorite vrata i prozor spavaće sobe radi prozračivanja, ako je sigurno. Koristite ventilator za hlađenje sobe ako je vruće, ali nemojte ga usmjeravati izravno prema bebi. Ne stavljajte presavijene ručnike ili deke ispod madraca na putnom krevetiću kako bi se osjećali 'udobnije'. Bebin madrac mora biti čvrst kako bi je zaštitio od gušenja.

Pobrinite se da putni krevetić nije na radijatoru ili na izravnoj sunčevoj svjetlosti i držite podalje od užadi i drugih opasnosti. Neka vaša beba bude dobro hidrirana po vrućem vremenu. Bebama koje se hrane na bočicu dajte ohlađenu prokuhanu vodu kao i njihovo uobičajeno mlijeko.

Znanstvenici objasnili što se od kojeg roditelja nasljeđuje: Od majke inteligencija, ali i ćelavost!

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije