Slatke, a zdrave

Borovnice: Bobice čudesnih moći

Shutterstock
16.07.2023.
u 07:00

Slatke su, hranjive i omiljene. Često se o njima govori kao o supernamirnici, siromašne su kalorijama, ali bogate nutrijentima. Dovoljna ih je samo jedna šaka dnevno...

Opravdano im se pripisuje epitet bobičastog voća najveće nutritivne gustoće. Iznimno su bogat izvor vitamina i minerala među kojima su kalij, vitamini C, B6 i K. No ono zbog čega se borovnice smatraju iznimno zdravim voćem jest flavonoid antocijanin koji im ujedno daje boju. Držite li ih u hladnjaku, najprije ih operite, a zatim ih osušite papirnatim ručnicima. Takve, na hladnom, mogu stajati do tjedan dana. Da nam postanu dostupne tijekom cijele godine, zaslužni su znanstvenici Elizabeth Coleman White i dr. Frederick V. Coville, koji su omogućili da se počnu uzgajati, što nije bilo moguće sve do početka 20. stoljeća.

Foto: Shutterstock

Prema istraživanjima, jedna šaka borovnica dnevno poboljšava rad mozga, srca, podmlađuje tijelo, a još je niz blagodati koje ovo voće daje. Plod je to koji pruža bezbroj načina za konzumaciju – pojedite ga svježeg ili ga zamrznite, napravite od njega smoothie, frape, jogurt, puding, džem, knedle i druge raznolike deserte, poput popularnih palačinki s borovnicama. Evo recepata...

Američke palačinke s borovnicama

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 140 g glatkog brašna
  • 2 žlice šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 jaje
  • 2,5 dl mlijeka
  • 50 g maslaca
  • prstohvat soli
  • 1 šalica svježih borovnica

Priprema: 

Svi suhi sastojci pomiješaju se u jednoj zdjeli, a u drugoj se umute jaja, rastopljeni maslac i mlijeko. Zatim se te dvije smjese povežu. Može se peći u pekaču američkih palačinki ili u zagrijanoj tavi manjeg promjera. Borovnice se poslože po palačinki oko pola minute nakon što se izlije smjesa. Poslije dvije do tri minute pečenja s jedne strane, palačinka se okrene i peče još oko minutu. Mogu se poslužiti s borovnicama, preliti medom, sirupom, posipati šećerom u prahu... Želimo li ih jesti na američki način, trebamo ih poslagati na visoku hrpu, preliti sirupom i dodatnim voćem...

Chia puding s borovnicama

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 1 šalica svježih ili smrznutih borovnica
  • 200 ml mlijeka
  • 2 žlice javorovog sirupa
  • 1 prstohvata soli
  • 8 žlica chia sjemenki

Priprema:

Pomiješati mlijeko, borovnice, sirup i sol u blenderu dok se dobro ne sjedine (ako miješamo dulje, smjesa će biti glađa). Staviti chia sjemenke u staklenku ili veću čašu, zatim uliti oko četvrtinu mješavine borovnica na vrh i temeljito promiješati. Dodati preostalu mješavinu borovnica i dobro promiješati. To se može učiniti i u zdjeli, a zatim prebaciti u spremnik za pohranu. Staviti poklopac na teglu i spremiti puding u hladnjak najmanje 30 minuta prije posluživanja. Mogu se dodati i preljevi po želji prije posluživanja. Čuvati u hladnjaku do pet dana.

VEZANI ČLANCI: 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije