žalila se na lupanje srca

Britanka iznenada umrla od skrivenog srčanog oboljenja: Liječnici simptome bolesti pripisali stresu

Shuttershock
16.08.2024.
u 16:30

Njezina sestra poziva mlade Britance da budu ustrajni s liječnicima te da traže dijagnozu

Rhian Griffiths, 32-godišnja geodetkinja iz Salea u Manchesteru, dvije i pol godine patila je od gubitka daha i lupanja srca. Liječnici su stalno tvrdili da su njezini problemi povezani sa stresom. U ožujku prošle godine požalila se svojoj obitelji da joj srce "igra", a nekoliko sati kasnije njezina ju je mama pronašla mrtvu nakon što je pretrpjela srčani zastoj, piše Daily Mail.

Nakon njezine smrti obitelji je saznala da je Rhian patila od nedijagnosticirane srčane komplikacije zvane miokarditis, koja može oslabiti srčani mišić i povećati rizik od smrtonosnih komplikacija uključujući srčani i moždani udar. Njezina sestra Ffion Griffiths-Armstrong sada poziva mlade Britance da budu ustrajni s liječnicima te da ne da ne ignoriraju zabrinjavajuće simptome i da traže dijagnozu. "Prošla je sve kontrole, ali je otpuštena idući dan i bila je potpuno dobro. Onda je u ožujku sljedeće godine primila cjepivo protiv Covida i dan nakon se vratila u bolnicu s istim problemom", rekla je sestra.

VEZANI ČLANCI:

Objasnila je da bolnički testovi nisu ništa otkrili, a liječnici su mislili da bi lupanje srca moglo biti povezano sa stresom. "Onda nam je u ožujku 2023. svima poslala poruku da joj srce opet 'igra' i da će otići u bolnicu. Cijeli dan nam je slala poruke i činila se potpuno dobro, iako se cijeli taj tjedan osjećala loše. U subotu prije toga svi smo zajedno bili vani na piću i proveli smo se sjajno", ispričala je Ffion.

Tijekom svog trećeg posjeta liječnicima, Rhian je cijelu noć zadržana u bolnici zbog praćenja. U 2 sata ujutro njezinu sestru nazvala je njihova majka koja joj je rekla da dođe u bolnicu jer Rhian ne reagira te je umrla nekoliko sati kasnije. "Mislim da je to bio potpuni šok i za osoblje na odjelu jer nisu znali koliko je ozbiljno. Nisu imali pojma što se dogodilo", objasnila je Ffion. Obdukcijom je utvrđeno da je Rhian umrla od akutnog miokarditisa čiji se znakovi mogu otkriti testovima.

GALERIJA  Ove namirnice štite od raka, obavezno ih uvrstite na svoj jelovnik


1/8

"Rhian je bila u formi i zdrava te se tako dobro oporavila od epizoda srčanih palpitacija da ih liječnici vjerojatno zato nisu uzeli kao znak upozorenja. Mislimo da je to što je nesvjesno dobila Covid imalo takav učinak na njezino srce", rekla je njezina sestra čija je obitelj i dalje zbunjena i želi odgovore. "Jednostavno ne očekujete da će se ovo dogoditi dobroj i zdravoj 32-godišnjoj ženi. Sve je napravila kako treba pa je frustrirajuće što se dogodio propust. Koliko sam pročitala, miokarditis se može spriječiti i liječiti. Stvarno nas ljuti što su njezini simptomi jednostavno odbačeni kao stres. Jednostavno je nisu shvaćali ozbiljno", objasnila je Ffion.

Alexander (20) bacanjem novčića odlučivao je hoće li amputirati nogu ili zamijeniti koljeno! Pobijedio je rak dva puta, a danas trenira za paraolimpijskog plivača. 


Miokarditis se obično javlja nakon virusa. Uzrokuje ga pretjerana reakcija tjelesnog imunološkog sustava na infekciju, uzrokujući upalu, koja može ostati u srcu čak i nakon što se virus očisti. Dok neki oboljeli nemaju simptome, miokarditis kod drugih može uzrokovati bolove u prsima, lupanje srca i otežano disanje. U rijetkim slučajevima, ako je upala teška, miokarditis može ostaviti ožiljke na srčanom mišiću što može utjecati na električnu aktivnost srca kao i na to koliko dobro krv pumpa tijelom, potencijalno izazivajući srčani udar. Kardiolozi su više puta naglasili da cjepivo nije dovelo do porasta kardiovaskularnih zdravstvenih problema.

Ffion Griffiths-Armstrong sada želi podići svijest o stanju i očuvati uspomenu na svoju pokojnu sestru trčanjem 32 maratona u 32 dana za Britansku zakladu za srce, a prikupila je gotovo 2000 funti na platformi GoFundMe. "Rhian je živahna, energična osoba. Uvijek je imala osmijeh na licu te je imala takvu želju za životom. Sve smo radile zajedno pa mi se cijeli svijet srušio kad je umrla. Propustila je ključne životne trenutke poput mog vjenčanja. To nije nešto kroz što tvoji roditelji trebali proći jer to nije redoslijed života. Samo ne želim da je ljudi zaborave jer je bila nevjerojatna osoba", zaključila je njezina sestra.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije