krasi li i vas?

Česta kod kriminalaca: Ova pozitivna osobina može biti znak da ćete počiniti neki zločin

shutterstock
30.09.2024.
u 08:00

Studija, objavljena u Scientific Reports, obuhvatila je 578 sudionika, uključujući 282 osobe iz opće populacije i 296 zatvorenika iz dva rumunjska zatvora s maksimalnom sigurnošću.

Mnoge karakterne osobine koje se često povezuju s kriminalcima su očekivane: agresivnost, narcisoidnost i defenzivno ponašanje. Međutim, novo istraživanje je otkrilo još jednu neočekivanu crtu ličnosti koju obično povezujemo s vedrijim ljudima – otvorenost. Istraživači sa Sveučilišta Babes-Bolyai u Rumunjskoj otkrili su da je otvorenost, odnosno spremnost na nova iskustva, također prisutna kod prijestupnika, piše Daily Mail

U istraživanju su intervjuirali zatvorenike iz zatvora s visokim stupnjem sigurnosti i usporedili njihove osobnosti s kontrolnom skupinom iz zajednice. Stručnjaci su primijetili da otvorenost prema novim iskustvima može potaknuti sklonost preuzimanju rizika, što često vodi prema kriminalnom ponašanju.

VEZANI ČLANCI: 

Zanimljivo, otvorenost se ne povezuje s ponavljanjem kaznenih djela, što sugerira da bi ova osobina mogla biti ključna za početak kriminalnih aktivnosti, ali ne nužno i za njihovo ponavljanje.

Ova osobina je jedina iz tzv. ‘svijetle trijade’ pozitivnih osobina ličnosti koje mogu povećati vjerojatnost kriminalnog ponašanja, navodi istraživanje. S druge strane, ekstroverzija, obično povezana s društvenošću i asertivnošću, bila je znatno niža među kriminalcima, bilo da su počinili prvi prekršaj ili su višestruki prijestupnici, u usporedbi s onima bez kriminalne prošlosti.

GALERIJA: Što vaša omiljena boja govori o vašoj osobnosti? Više nego što mislite!

1/10

Neuroticizam, koji se odnosi na nisku otpornost na stres i sklonost osjećajima tjeskobe, ljutnje i tuge, bio je snažno povezan s kriminalnim ponašanjem, i kod novih prijestupnika i kod onih koji su ponovili kaznena djela. To ukazuje da emocionalna nestabilnost može povećati rizik za ulazak u kriminal i dugoročno sudjelovanje u njemu.

Sveukupno, studija je pokazala da najvažniji prediktori kriminalnog ponašanja dolaze iz ‘tamne trijade’ osobina: emocionalna nestabilnost, sklonost riziku i varanje. Svaka od ovih osobina značajno je povezana s većom vjerojatnošću za kriminalno ponašanje i ponavljanje kaznenih djela, navodi profesorica Laura Visu-Petra, voditeljica studije.

VEZANI ČLANCI: 

Istraživači su također otkrili povezanost između sadizma – sklonosti uživanju u nanošenju štete drugima – i prvih kaznenih djela, iako nije uočen utjecaj na ponovljena kaznena djela. Važno je napomenuti da osobe s osobinama ‘tamne trijade’ ne postaju nužno kriminalci. Profesorica Visu-Petra ističe da se mnogi s tim osobinama nalaze na vodećim pozicijama u korporativnom svijetu. Druge mračne osobine poput nedostatka empatije, osvetoljubivosti i osjećaja prava nisu se pokazale kao ključni prediktori kriminalnog ponašanja.

Studija, objavljena u Scientific Reports, obuhvatila je 578 sudionika, uključujući 282 osobe iz opće populacije i 296 zatvorenika iz dva rumunjska zatvora s maksimalnom sigurnošću. Zatvorska skupina bila je podijeljena na nove prijestupnike i ponavljače. Neobičan dio istraživanja uključivao je promatranje zatvorenika unutar zatvora kako bi se dobila što preciznija slika njihovih osobina. Istraživači se nadaju da će rezultati pomoći u prilagodbi postupanja sa zatvorenicima, čime će se poboljšati uvjeti i sigurnost unutar zatvorskih sustava, ali i u društvu.

U koliko sati ste rođeni? Taj podatak otkriva mnogo o vašoj osobnosti!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije