jeste li znali?

Danas je blagdan Male Gospe: Znate li što zapravo slavimo?

Proslava blagdana Male Gospe i Dana grada Solina
Ivana Ivanovic/PIXSELL
08.09.2024.
u 06:30

'Gospa Mala – jesen prava!'

Današnji blagdan ima svoje korijene u 5. stoljeću u Jeruzalemu, kada je na mjestu koje se smatra Marijinom rodnom kućom izgrađena crkva posvećena svetoj Ani, njezinoj majci. Kao uspomena na ovu posvetu, razvilo se slavlje Male Gospe, koje se prvo proširilo na kršćanskom Istoku, a od 7. stoljeća i na Zapadu, piše bitno.net

Blagdan Male Gospe, koji se uvijek obilježava 8. rujna, slavi rođenje Blažene Djevice Marije, poznato kao 'mala Marija', u kontrastu s Velikom Gospom, koja se slavi 15. kolovoza u čast njezinog uznesenja na nebo.

VEZANI ČLANCI: 

Običaj Crkve je da spomendane svetaca stavlja na dan njihove smrti, ali u tri izuzetna slučaja, slavi se rođenje: Isusovo na Božić, Ivana Krstitelja 24. lipnja i Marijino 8. rujna. Ovi su blagdani važni jer ove tri osobe imaju ključnu ulogu u Božjem planu spasenja. Stara latinska izreka sažima njihovu simboliku: "Ivan je bio zvijezda, Marija jutarnja zora, a Kristovo rođenje sunčev izlazak."

Iako je Mala Gospa manji, nezapovjedni blagdan, omiljen je među vjernicima. Mnogi hodočaste u marijanska svetišta ili barem prisustvuju svetoj misi u lokalnim crkvama.

VEZANI ČLANCI: 

Također, Mala Gospa označava dolazak jeseni, a narodna poslovica kaže: 'Gospa Mala – jesen prava!'. Na ovaj dan, prema narodnom vjerovanju, lastavice se okupljaju za svoj odlazak u toplije krajeve, što simbolički povezuju s Marijom, koja ih vodi na zimsko putovanje, a vraća ih za proljetni blagdan Blagovijesti, 25. ožujka.

Pogledajte kako mladi katolici plešu svakog četvrtka u crkvi sv. Antuna:

Komentara 18

Avatar Art of Noise
Art of Noise
10:05 08.09.2024.

Sritan rođendan Isusovoj i našoj ljubljenoj Majci!

DA
dallas1974
08:57 08.09.2024.

RH je po ustavu građanska a ne vjerska država. Naslov bi trebao biti "Znate li što Kršćani danas slave?" a ne "što danas slavimo".

Avatar Purger_1945_Kozara
Purger_1945_Kozara
10:42 08.09.2024.

Mala Gospa je figurica do 30 cm koje prodaju u Međugorju. Ove preko toga su velike gospe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije