Sam svoj majstor

DIY video: U 20 minuta sami izradite vješalicu za odjeću koja će postati glavni ukras vašeg doma

vješalica
Foto: Shutterstock
1/3
16.08.2024.
u 09:50

Izradili smo vješalicu za odjeću pomoći Parkside alata, u videu pogledajte kako je to izgledalo.

Nema ničega ljepšeg nego kad nešto izradimo sami i potom se dugo, dugo divimo toj rukotvorini u koju smo uložili mnogo truda, volje, vremena. Zar ne?

Do It Yourself, odnosno, DIY (uradi sam) projekti nisu samo prilika da uštedite novac i stvorite nešto jedinstveno, već i sjajan način da izrazite svoju kreativnost i steknete novi hobi na kojem će vam svi biti zahvalni. Inspirirani projektom koji smo i sami isprobali, koristeći najprodavaniji robnu marku za kućne radinosti u Europi – Parkside, opisat ćemo vam kako možete izraditi jednostavnu vlastitu vješalicu za odjeću koristeći obične drvene daske i jednostavne materijale, te vam pružiti nekoliko korisnih savjeta koji će vam pomoći da se upustite u DIY avanturu s više samopouzdanja. 

Kroz jedan ovakav projekt ne samo da ćete naučiti osnove rada s drvom, već ćete sami “od nule” napraviti funkcionalan predmet koji će krasiti vaš dom.

Krenimo korak po korak:

 

Priprema materijala i alata

Prije nego što započnete, važno je pripremiti sve potrebne materijale i naći prostor gdje ćete raditi. Ako imate kuću, sigurni smo da možete naći prostor gdje nećete drugima smetati i gdje ćete u miru moći raditi. U stanu je drugačije, bit ćete ograničeni prostorom, ali jednostavniji projekti poput ovog ne bi trebali biti problem, samo probajte staviti na pod nekakvu podlogu kako bi lakše počistili piljevinu ili ostatke boje. 

Za ovu vješalicu trebat će vam:

Drvene daske - po mogućnosti od punog drveta, ali bilo koje “štafle” će biti dovoljne. Mi smo koristili drvene pravokutne štafle.
Drveni okrugli profil - obična drvena okrugla šipka od istog materijala kao i štafle, ovo će služiti za vješanje
Vijci za drvo - za učvršćivanje konstrukcije
Uže - služi za osiguravanje konstrukcije
Alati - Parkside ubodna pila, Parkside oscilirajuća brusilica, Parkside aku bušilica, Aku Pištolj za nanošenje boje (ukoliko ćete nanositi boju)
Ostali manji alat - svrdla raznih veličina, metar, kutnik, ljepilo za drvo, olovka za označavanje
Boja ili lak za drvo - ovisno o željenom konačnom izgledu, ako volite izgled drva ovo možete i preskočiti
   
Prilikom odabira drva, pazite na vrstu drva i kvalitetu. Tvrđe vrste drva poput hrasta ili bukve su izdržljivije, ali teže za obradu. Ako ste početnik, možete odabrati mekše drvo koje je lakše oblikovati.

Foto: Shutterstock

Mjerenje i rezanje drva

Prvo izmjerite i označite dimenzije dasaka koje će činiti okvir vaše vješalice. Pazite da mjerenja budu precizna kako bi svi dijelovi savršeno pristajali jedan uz drugi. Stari majstori kažu “dva puta mjeri, jednom sijeci”, a vi slobodno i tri puta mjerite ako niste sigurni. Drvena građa za ovaj projekt nije skupa pa neće biti problem ako i pogriješite, ali probajte biti što precizniji u mjerenjima. Nakon mjerenja, izrežite daske s pomoću Parkside ubodne pile. 

Kod pravih kuteva, koristite stolarski kutomjer kako biste bili sigurni da su svi kutovi točno 90 stupnjeva. Ovo je ključno za stabilnost i estetiku konačnog proizvoda bez obzira na to što izrađivali.

 

Sastavljanje konstrukcije

Nakon rezanja, sastavite okvir vješalice spajanjem dasaka uz pomoć vijaka i ljepila za drvo. Provjerite stabilnost konstrukcije prije nego nastavite s montiranjem drvenog profila.

Prilikom zavrtanja vijaka u drvo, preporučljivo je prvo izbušiti pilot rupe manjeg promjera kako bi se spriječilo pucanje drveta i kako bi vijak lakše ušao. Također, slobodno možete koristiti drveno ljepilo za dodatnu čvrstoću spojeva. Ako radite u tamnijoj prostoriji gdje nema dovoljno svjetlosti ili želite nešto bolje pogledati, poslužite se Parkside Aku LED ručnom svjetiljkom.

Okrugli drveni profili će služiti kao dio za vješanje odjeće. Izmjerite i označite točke na drvenom okviru gdje će biti pričvršćeno, ako želite pričvrstite ih vijcima, osiguravajući da su čvrsto postavljene i da mogu nositi težinu odjeće. Ako želite da vješalica izgleda profesionalno, možete sakriti vijke koristeći čepove za drvo ili ih prebojati istom bojom kao i drvo, koristeći Parkside Aku Pištolj za nanošenje boje.  

 

Završna obrada

Na kraju možete lagano pobrusiti cijelu konstrukciju kako biste uklonili sve nepravilnosti i oštre rubove. Za to koristite Parkside Aku tračnu brusilicu ili oscilirajuću brusilicu. Nakon brušenja, nanesite lak ili boju po izboru. Lak će naglasiti prirodnu teksturu drveta, dok boja može dati moderan i personaliziran izgled. Ovo ovisi potpuno o vama i o prostoru za koji ste namijenili vješalicu, a možete i ostaviti sirovo drvo bez nanošenja laka ili boje.

Ako se odlučite na bojanje ili lakiranje, uvijek nanosite lak ili boju u tankim slojevima, čekajući da se svaki sloj potpuno osuši prije nanošenja sljedećeg, ovisno kako je navedeno na deklaraciji proizvoda koji koristite. To će spriječiti stvaranje mjehurića i nepravilnosti na površini. 

 

Zašto je DIY super?

Nakon ove jednostavne vješalice, imamo osjećaj kao da bi mogli kuću sagraditi vlastitim rukama. Korisni projekti, posebno oni koji uključuju rad s drvom, nude mnoge prednosti. DIY vam omogućuje da kreirate predmete koji su točno onakvi kakve želite. Možete birati materijale, boje, i dizajn prema svojim željama. Osim personaliziranja, u mnogim slučajevima izrada vlastitih predmeta može biti jeftinija od kupovine gotovih proizvoda, pogotovo ako možete iskoristiti nešto što već imate doma za projekt. Ovakvi jednostavni projekti pomažu vam da naučite nove vještine koje možete primijeniti na buduće projekte. Rad s drvom može biti izazovan za početnike, ali uz dobru pripremu i malo prakse, moguće je vrlo brzo savladati osnovne tehnike.

Foto: Shutterstock

Naravno, tu je i osjećaj postignuća, kada vlastitim rukama izradite nešto korisno i lijepo, osjećaj zadovoljstva je neprocjenjiv. U posljednjih nekoliko godina, DIY projekti su doživjeli pravi procvat, posebno u kontekstu ekološke osviještenosti i želje za jedinstvenim interijerima, a autentičnost je ključna komponenta DIY projekata. Svaki komad koji sami izradite odražava vaš stil i trud koji ste uložili u njegovu izradu. U svijetu masovne proizvodnje, ručno izrađeni predmeti donose toplinu i karakter prostoru.

Ako ste ikada razmišljali o tome da se okušate u izradi vlastitih predmeta, sada je pravo vrijeme! DIY projekti mogu biti više od hobija, oni su prilika da razvijete svoje kreativne i tehničke vještine, stvorite nešto unikatno i korisno, te uživate u procesu stvaranja. Nemojte se bojati pogrešaka, kao i u životu, one su dio procesa učenja. Počnite s jednostavnijim projektima, poput ove vješalice za robu, i postupno se upuštajte u složenije poduhvate. Svaki projekt je korak naprijed prema razvijanju vaših vještina i stvaranju prostora koji odražava vaš jedinstveni stil.

Sve Parkside proizvode koje smo koristili za projekt možete pronaći u Lidlovoj tjednoj akciji, uz još neke korisne proizvode za DIY projekte, poput Aku višenamjenskog alata, Aku kutne brusilice, Aku 2u1 kompresora i zračne pumpe, Aku udarnog odvijača, Aku ručnog usisavača i Aku udarne bušilice. 

Uz malo truda, kreativnosti, i vremena, možete stvoriti prekrasne predmete koji će obogatiti vaš dom i donijeti osjećaj ponosa i zadovoljstva svaki put kad ih pogledate.

Sadržaj nastao u suradnji s Lidlom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije