Dan očeva

Djeca nisu samo ženski posao, i očevi imaju svoj dan

očevi
Davor Višnjić/Pixsell
18.03.2011.
u 11:32

Ako voliš svog tatu toliko da ne možeš raširiti ruke, danas mu slobodno reci da je najbolji otac na svijetu

Premda se u nas općenito smatra kako je odgoj djece ženski posao i kako bi briga za to u obitelji trebala biti povjerena isključivo majkama, sve se glasnije čuje i glas očeva. Na žalost, ponajviše kad je posrijedi konfliktan razvod od dojučerašnjih partnerica, često i zbog nerazumnih odluka nadležnih institucija koje očevima u većem ili manjem opsegu odriče pravo na roditeljstvo.  Kako bilo, 19. ožujka i hrvatski očevi obilježavaju svoj blagdan, Dan očeva. Riječ je o datumu koji se podudara s blagdanom Josipovo, a kako je sv. Josip bio glava obitelji, u pojedinim našim krajevima i drugim državama upravo taj dan slavi se kao Dan očeva (primjerice u Belgiji, Portugalu, Španjolskoj).  Odavna ljudi obilježavaju Dan očeva: najstariji zapis na kojem se spominje potječe još iz starog Babilona.  

Naime, na tom je području pronađena pločica na kojoj je dječak Elmesu napisao čestitku svom ocu, i to prije više od 4000 godina! Elmesu je u toj poruci svom ocu poželio dobro zdravlje i dug život. U novijoj povijesti, Dan očeva prvi se put slavio 19. lipnja 1910. godine u mjestu Spokane u američkoj državi Washington. Ubrzo se proslava proširila i po drugim gradovima Sjedinjenih Država, a nije trebalo dugo da se proširi na cijeli svijet. Čestitkama očevima pridružuje se i Večernji list: u današnjem broju darujemo Diplomu za najboljeg tatu.

Ključne riječi

Komentara 2

TV
tvrtko
07:40 19.03.2011.

Poštujem i majke i očeve,naravno one koji to zavrijeđuju ali dan očeva i majčin dan,valentinovo,čisti idiotizam!

BO
boston
14:46 21.03.2011.

Praznici koji obiljezavaju ljubav prema necemu/nekome su dobra stvar. Ja volim drzavu u kojoj zivim, ali je lijepo proslaviti dan drzavnosti. Isto tako volim svoju zenu svaki dan, ali lijepo je obiljeziti nasu ljubav na godisnjicu. Lijepo je obiljeziti i majke i oceve, uz prigodan praznik.!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?