Otkrivaju opasan popis

Djelatnici hitne pedijatrije: Ove stvari nikada ne bi trebale biti u dječjoj sobi

shutterstock
09.10.2024.
u 15:30

"Često razmatramo sigurnosne savjete za djecu mlađu od tri godine, ali ključno je zapamtiti da se mnoge ozljede zapravo događaju češće što su djeca pokretnija", rekla je dr. Anita Patel, specijalistica intenzivne njege u Children’s National Hospital za Huffpost.

Dom je jedno od najčešćih mjesta gdje se djeca ozljeđuju i završavaju na hitnoj, a mnoge od tih ozljeda mogu se spriječiti, dodao je dr. Brad Sobolewski, liječnik hitne medicine u Cincinnati Children’s bolnici. "Sigurnost u domu je ključna jer se nesreće događaju brzo, a dom je mjesto gdje djeca provode većinu svog vremena", rekao je za Huffpost. "Jednostavne prilagodbe mogu značajno smanjiti šanse za dolazak na hitnu." Ovo su neki neočekivani predmeti koje nikada ne biste trebali imati u dječjim sobama. Evo zašto su opasni i što koristiti umjesto njih.

"Jedna od najstrašnijih ozljeda koje djeca mogu doživjeti je kada se ormarić ili polica koja nije pričvršćena sruši na malo dijete", rekla je Patel. Komisija za sigurnost potrošačkih proizvoda (CPSC) izvijestila je 2023. godine da je prosječno godišnje oko 6.400 dječjih ozljeda liječeno u hitnoj zbog prevrtanja namještaja. "Ormarići, police i drugi predmeti koje djeca mogu penjati trebaju biti pričvršćeni za zid", rekao je Sobolewski. Patel je dodala da su stojeća ogledala također opasna zbog mogućnosti prevrtanja i trebaju biti pričvršćena na zidove.

VEZANI ČLANCI: 

Iako kutije za igračke mogu izgledati kao savršen način za pohranu plišanih igračaka, kocki i drugih igračaka, određeni tipovi mogu biti opasni. "Kutije za igračke mogu se činiti bezopasnima, ali one s teškim i velikim poklopcima mogu neočekivano pasti i ozlijediti dječje prste ili glavu", objasnio je Sobolewski. "Djeca također mogu zaglaviti unutra i ostati bez zraka…” Umjesto toga, CPSC preporučuje korištenje kutija ili spremnika za igračke s kliznim vratima, laganim poklopcima koji se mogu skinuti ili bez poklopaca. Ako roditelji već imaju kutiju s teškim poklopcem, preporučuje se da ga uklone.

VEZANI ČLANCI: 

Sobolewski je predložio da izbjegavate i duge električne kabele jer se dijete može zapetljati u njih, što može dovesti do ozljeda. "Pokušajte namjestiti namještaj i elektroniku blizu utičnica kako bi kabeli bili što kraći," rekao je. "Ako su dugi kabeli neizbježni, razmislite o korištenju zaštitnih pokrivača za kabele." Također možete koristiti bežične ili uređaje na baterije, dodao je.

Kreveti na kat štede prostor i mogu biti zabavni kada dijete dijeli sobu s bratom ili sestrom. "Ipak, kreveti na kat odgovorni su za mnoge ozljede zbog padova", rekao je Sobolewski. "Ograde možda neće biti dovoljne da spriječe padove, a penjanje po ljestvama također može biti opasno." Američka akademija za pedijatriju preporučuje da djeca mlađa od šest godina ne spavaju na gornjem katu kreveta. Posebno su izložena riziku od pada, što može uzrokovati ozljede glave, objasnio je Sobolewski.

VEZANI ČLANCI: 

"Električni prijenosni grijači često se koriste tijekom hladnijih mjeseci, ali predstavljaju opasnost od požara, posebno u dječjoj sobi", rekao je Sobolewski. "Djeca mogu slučajno staviti zapaljive predmete poput pokrivača blizu grijača, što može dovesti do opeklina ili požara." Oko 4.000 smrtnih slučajeva i 20.000 hospitalizacija događa se svake godine zbog požara i opeklina, prema podacima AAP-a. Izbjegavajte korištenje podnih lampi. Stropna rasvjeta, stolne lampe ili zidne lampe su sigurnije alternative, sve dok su sigurno pričvršćene. Žarulje koje se ne zagrijavaju ili LED žarulje također mogu pomoći u sprječavanju opeklina.

Žena ostala trudna u 56. godini: 'Mislila sam da su doktori ludi i da je to nemoguće'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije