jadransko more

Europske zemlje rangirane prema kvaliteti voda za kupanje: Evo kako stoji Hrvatska

Kamen Brela i plaža Punta Rata
Zvonimir Barisin/PIXSELL
02.09.2024.
u 11:30

Jadransko more, sa svojim kristalno čistim vodama i iznimnim sigurnosnim standardima, privlačnije je nego ikada prije.

Hrvatska je u najnovijem izvješću Eurostata ponosno zauzela prvo mjesto među zemljama Europske unije po najvećem udjelu obalnih kupališta s izvrsnom kvalitetom vode. Čak 99,1% hrvatskih obalnih kupališta ocijenjeno je kao ‘izvrsno’ u pogledu kvalitete vode. Iza Hrvatske na ljestvici se nalaze Cipar, s 97,6% kupališta koja zadovoljavaju najviše standarde, i Grčka, gdje je 95,8% obalnih voda ocijenjeno kao izvrsno, piše Croatia Week

Ovi podaci ističu vrhunsku kvalitetu vode u mediteranskoj regiji, pri čemu je Hrvatska na čelu. Eurostat je rezultate objavio na svojim društvenim mrežama. Kvaliteta obalne vode za kupanje nije važna samo zbog čistog, plavog mora; ona je ključna i za javno zdravlje i zaštitu okoliša. Zagađivači poput Escherichia coli (E. coli) i crijevnih enterokoka mogu kontaminirati vodu za kupanje, predstavljajući ozbiljne zdravstvene rizike za kupače.

 

Te bakterije često potječu iz nepročišćenih otpadnih voda ili poljoprivrednih voda, osobito nakon jakih kiša, što čini učinkovito pročišćavanje otpadnih voda neophodnim. Unaprjeđenje sustava za pročišćavanje otpadnih voda pridonijelo je smanjenju razine onečišćenja, osiguravajući da vode uz prekrasne hrvatske obale ostanu sigurne za lokalno stanovništvo i turiste. Tijekom cijele kupališne sezone zemlje članice EU-a, poput Hrvatske, aktivno prate kvalitetu svojih obalnih voda.

VEZANI ČLANCI: 

Ti se podaci zatim prijavljuju, analiziraju i dijele s javnošću, pružajući pouzdane informacije o kvaliteti vode za nadolazeću sezonu. Visok rang koji je Hrvatska postigla ne odražava samo trenutno stanje njezinih voda, već i jamči posjetiteljima da će i u budućnosti moći uživati u čistim i sigurnim uvjetima za kupanje.

Selo Lubenice nalazi se na visokoj klisuri nad morem, na zapadnoj obali Cresa:

Komentara 2

XX
XXXL
14:49 02.09.2024.

Opet bolni udarac za ovdje dežurne i dobro poznate pljuvače hrvatskog turizma i općenito Hrvatske.

Avatar Caliban
Caliban
11:40 02.09.2024.

More je more. More NIJE voda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije