10. Decanterjevi nagrajenci

Festival kojim se predstavljaju najbolja vina ovog područja nagrađena na cijenjenon Decanteru

05.09.2024.
u 10:24

U Brdu kod Kranja koje je poznatije po susretima regionalnih političara održan je doista sjajan festival najboljih vina iz zemalja regije, tako, naravno, i puno hrvatskih

Sjajnim vinskim događajem Salon Decanterovi nagrajenci dodijeljene su nagrade vinima iz ukupno sedam zemalja, najviše iz Slovenije, Srbije i Hrvatske koja su nagrađena na ovom cijenjenom ocjenjivanju. Salon Decanterovi nagrajenci obilježio je ovaj put i svoje 10. izdanje, a važnosti koja se tom događaju pridaje svjedoći i njegova lokacija. To je Brdo kod Kranja gdje su se upravo prije Salona okupili regionalni politički lideri što za to mjesto također nije rijetkost. Treba reći kako se radi o mjestu zaista idealnom za ovakav jedan događaj koji će okupiti vrhunska vina iz ovog područja. Nešto o tome rekao je i domaćin događaja.

- 10. nagrađeni Salon Decanter je iza nas. Najveći do sada. Predstavilo se preko 50 vinara preko 150 nagrađivanih vina medaljama svih boja, od brončane do platinaste, iz sedam zemalja i to pred 2500 posjetitelja. Većina iz Slovenije, Srbije i Hrvatske. Svaki je bio vrijedan naše pažnje. Pripremili smo tri zvučna majstorske radionice s međunarodnim predavačima. Na vinskom baru Asko smo predstavili u  retrospektivu slovenskih platinastih medalja i međunarodnih trofeja, rekao je o događaju organizator Robert Gorjak koji je i ravnatelj škole Belvin i procjenitelj u Decanter World Wine Awards, najvećem i najvjerodostojnijem ocjenjivanju vina u svijetu od 2005. Gorjak je na manifestaciji iz Časopisa Decanter također dobio počasno priznanje kao jedini u regiji koji surađuje s Decanterom, i u ulozi ocjenjivača i promicatelja vinske kulture već 15 godina. Ovom se prilikom predstavilo više od 50 vinara sa 150 platinom, zlatom, srebrom i broncom na Decanteru nagrađenih vina. Hrvatska su vina bila, dakako, snažno predstavljena kako i doliči obzirom na odlične rezultate na ocjenjivanju posljednjih godina.

Bilo je to ili izravno ili kroz distributere. Tako je ovo bila prilika i da se upoznamo s nekim vinarijama koje do sada nismo, poput Kovača iz Štrigove koja je ove godine odnijela srebro za Pušiple classic 2023. i broncu za Chardonnay 2023. Ili vinarije Monterosso iz Savudrije gdje smo probali Cesare selection 2020. i Monteclassico oba ove godine nagrađeno srebrom ali također i izuzetna maslinova ulja. I kako to obično biva, doznajemo kod njih, trebalo je neko vrijeme da se odluči uložiti trud i sredstva da bi se vina poslalo na ocjenivanje, a što se onda i isplatilo. Svakako, nije nedostajalo nagrađenih vina drugih hrvatskih vinarija poput Fakina, Meneghettija, Kozlovića, Kabole, Tomaza, što znači da su se posjetitelji mogli jako dobro upoznati s kvalitetama naših najboljih godina posljednjih godina.

Nama je, pak, ovo bila prilika da se upoznamo s najboljim vinima vinara susjednih država. Tako nismo propustili probati najbolja vina vinarije poznatog pjevača Zvonka Bogdana. Ove je godine ova vinarija osvojila pet odličja, zlato za pjenušac Eclater 2019., srebro za isto vino berbe godinu ranije, pa onda bronce za kupažu crnih sorti Cuvée no. 1 berbi 2021. i 2022. te Merlot 2022. Vinčićev Grašac 2020. dobio je lani priznanje Best in show te je bilo zaista iskustvo probati ovo sjajno vino još jednom. Ne treba zaboraviti niti vinariju Aleksandrović i njihov Vožda te Ervenik čija su vina doista iznimna. Naravno, slovenska su vina bila najzastupljenija, pa izdvojimo M - enostavno dobra vina s, recimo, Goodfella ili Tree, Zuljan, Mihelj, ali i Marijan Simčić s najtrofejnijim sloevnskim ali i regionalnim vinom na ovom natjecanju što je Leonardo.

Poseban je doživljaj ipak bilo probati platinom nagrađivana slovenska vina posljednjih 20 godina na vinskom baru Asko gdje je bilo doista nevjerovatnih vina, pogotovo slatkih, a realno se radilo zapravo o pregledu razvoja slovenskih vina posljednja dva desetljeća. Sjajno. - Balkanska regija je relativno nepoznata na vinskoj sceni, ali vjerujem da će oni biti sljedeći Decanterove recenzije su to promijenile. To neće biti tektonski pomaci, ali će biti spori i jasni korake. Slovenija može biti joker vinske Europe. Ako Čeferin može voditi UEFA-u, mogao bi se i on pronaći slovenski vođa koji bi naznačio smjer u vinu. Tvrdi i da je 15.000 hektara naše malo je vinograda, pa ne možemo biti vodeći, ali uvijek možemo koristiti neku sortu ili stil skrenimo pozornost na sebe, zaokružio je Salon Robert Gorjak. Mi bismo ovdje izrazili želju da se ovako nešto organizira i u Hrvatskoj.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije